50 dkg liszt BL 55
1 ek sikér
1,5 tk só
1 tk cukor
1,5 dkg élesztő
2 dl viz
1,5 dl tej
20 dkg öregtészta
2 ek olaj
1 kk 10%-os ecet
Folyadékot langyosítani, a kenyérsütőgép üstjébe önteni,bele a só, cukor, olaj, ecet, erre a liszt melybe belekevertük a sikért, a közepén kis lyukat vájni és ebbe morzsolni az élesztőt.Betakarni és erre tenni az öreg tésztát.
A gépet a tészta programon indítani. A gép 20 percig dagaszt.Lekapcsolni és hagyni még 1 órát kelni az üstben. Kivéve átgyúrni, 3 részre vágni, hosszúkás rudakra formázni és sütőpapíros tepsire tenni. Letakarva még 30 percig keleszteni.
Vízzel lekenni, éles késsel bevágni 3-4 helyen ferdén a tetejét és előmelegített sütőben 200 fokon 40 percig sütni. Rácson kihűteni.
A galuskához a tojást verd fel, keverd hozzá a lisztet, a tehéntúrót és a sót, majd fokozatosan öntsd hozzá a hideg vizet. Laza mozdulatokkal dolgozd össze. Nem kell sokáig keverni...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KönnyűRakd a vajat egy nagyobb serpenyőbe vagy lábosba, és olvaszd fel. Tedd hozzá a préselt fokhagymát, majd kevergetve süsd addig, amíg illatozni és színesedni nem kezd. Ez körülbelül...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzzük, leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. Amíg a tészta fő, a füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, zsírját kiolvasztjuk. A szalon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a langyos tejben. A tojássárgáját kikeverjük 10 dkg cukorral, citromhéjjal és vaníliás cukorral vagy vaníliával. A tojásfehérjét félig felverjük pici sóval, ma...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű