Egy nagyobb fazékba öntök 1 kg cukrot és 3 liter vizet felforralom, hogy a cukor elolvadjon.
Addig, ha világos gyümölcsöt rakok el ( alma, körte, birs, sárgabarack, őszibarack) minden üvegbe pöttyintek 2 szem sárga-méz negrót, vagy bármilyen világos szörpöt (bodza, narancs) löttyintek, kb. fél dl-t.
Ha piros vagy sötét gyümölcsöt rakok el, (meggy, szilva, cseresznye, szőlő) akkor málnaszörpöt, eperszörpöt öntök az üvegbe. Szóval a forró szirup alatt kicsi láng ég innentől. Ami gyümölcs éppen van, megmosom, belerakom amennyi a fazékba belefér, megkavarom, csak addig van a forró lében, míg elveszti a ” nyers színét”.
Szűrőkanállal a gyümölcsöket az üvegekbe merem, de a lé maradjon a fazékban, mert folyamatosan rakom bele a következő adag gyümölcsöt, amíg csak van. A lé mindvégig elég lesz :) Amikor már minden gyümölcs az üvegekbe került, akkor a levet szétöntögetem az üvegebe rakott gyümölcsre, nem kell telemerni, mert a gyümölcs enged ki magából lét. A tetejére rakok egy késhegynyi nátriumbenzoátot, celofán, kupak.
Amint a kupakot rácsavartam, akkor az asztalra konyharuhát terítek. kupakkal lefelé fordítva rakosgatom az üvegeket és egy pléddel betakarom. Így hagyom kihűlni, így vákumozódik, légmentesen záródik, évekig eláll.
Őszibarackot szoktam dióval, birssel, naranccsal, kiwivel , banánnal, fügével, elrakni, mutatós és finom.
Meggyet, cseresznyét málnával, eperrel. Szilvát meggyfa levéllel, rummal.
http://www.befottkompotsavanyusag.com/kortebefott-eltevese-telire-egyszeruen.html#more-2431
A narancsokat alaposan mosd meg és szedd le a héjukat. Éles késsel filézd ki a gerezdeket a fehér hártyából, így nem lesz keserű a lekvár. Érdemes a lábas felett dolgozni, hogy a n...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz almákat meghámozzuk, szeletekre (4-6) vágjuk, magházát és a hibás részeket kivágjuk, majd üvegekbe rakjuk. Az üvegeket vízzel feltöltjük, majd a vizet leöntjük és megmérjük...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKisebb üvegekbe (200- 250 ml-es) szoktam rakni, hogy egyszerre elfogyjon. Ha mégis megmarad belőle használatkor, megbontva is néhány napig a hűtőben lehet tárolni..... A me...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Mossuk meg jól, majd tegyük őket egy lábosba, és kezdjük el felforralni az egész ringlókat. 2. Szép lassú tűzön kb. 15 percig rotyogjon, majd kezdjük kikanalazni belől...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű