Tésztához
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
30 dkg liszt
4 tojássárgája
14 dkg margarin
csipetnyi só
Hab és töltelék
4 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
20 dkg dió
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
fejtett meggybefőtt vagy friss meggy
1 felvert tojás a tészta lekenéséhez
Langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk benne a margarint, beletesszük a csipetnyi sót, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt. Szép sima tésztát gyúrunk belőle és 3 részre osztjuk. Az első tésztát vékony lappá nyújtjuk, a szélét megszórjuk zsemlemorzsával, kristálycukorral és kirakjuk meggyel. A tészta két oldalát feltekerjük úgy, hogy a két tekercs között 1,5-2 ujjnyi hézag legyen. Ebbe a részbe tesszük bele a habot, amelyhez habbá verjük a 4 tojásfehérjét, hozzáadjuk a cukrot, majd a diót.
A tésztát óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és lekenjük tojással. A többi lappal is ugyanígy járunk el.
160 fokosra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
A tészta lapokat akkorára nyújtjuk, amekkora tepsiben sütni fogjuk. A habot kanállal is a tésztára lehet halmozni, de habzsákból, vagy nylon zacskóból - amelynek levágjuk a sarkát - sokkal egyszerűbb rátenni. Az első süti próbálkozásom során egy probléma akadt a sütivel, hogy a tekercsek kicsit megrepedtek. Azóta sikerült orvosolni ezt a problémát azzal, hogy miután lekentem a tésztát tojással, hústűvel néhány helyen megszúrom a meggyes részt, így távozni tud a sütés közben keletkezett gőz.
1. A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. 2. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk. 3. 4 részre osztjuk, nagy gázteps...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 1 tojássárgáját, pici sót és annyi tejfölt amennyit felvesz. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, dióval töltjük és kiflikké alakí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGyúrótálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a margarint, és a két tenyerünk közzé véve a két alapanyagot összemorzsoljuk. Ha kemény a zsiradékunk, sajtreszelővel reszeljük le, így s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot, a lekvárral, a vízzel, a rummal és a mazsolával feltesszük főni. Akkor jó, ha a cukor elolvadt és a mazsola egy kicsit megduzzadt. Ezután kihűtjük egy kicsit, hogy ne ége...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű