menu

Családireceptkönyv.hu

Télálló kovászos uborka


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


3 kg közepes uborka (nem kígyóubi)
2.5 l víz

Az ötliteres üvegbe:

3 evőkanál só
3 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
0.25 db friss tormagyökér
5 dkg száraz fehérkenyér csücske
kaporszár
1 mokkáskanál bors, koriander
egész kömény
pár gézlap

Elkészítés:




Felforralom a vizet a sóval, langyosra hűtöm. Alaposan megsikálom a fürtös uborkákat, megtisztítom a fokhagymát, tormát, megmosom a kaporszárat. Oldalára fektetem a gondosan elmosott üveget, beleteszem a fele kaprot, szorosan beleillesztem az uborkákat, közé rakom a duci fokhagymákat, babérlevelet, tormát. Felállítom a megtelt üveget, a maradék kaprot beledugdosom, rászórom a kimaradt fűszert, ráöntöm a langymeleg sós levet, hogy tele legyen az üveg. Gézlapba csomagolom a száraz kenyérvéget, a lé tetejére teszem, majd másik gézzel letakarom és lekötöm a száját, hogy érje a levegő.

Napos helyen 4-5 napig érlelem. Megkóstolom, s ha kellően érett, jó ízű, átteszem az uborkát 1-2 l-es üvegekbe, rászűröm az 1-1 késhegynyi, szalicillel elkevert levet. Rácsavarom az üvegek tetejét, mely alatt folpack közé hintett kevés szalicil akadályozza meg a káros baktériumok elszaporodását.
Télálló a kamrában, ha érés után kisebb üvegekbe helyezem, és elegendő mennyiséget készítek:)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Imre
Káposztasaláta
Káposztasaláta

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, negyedekbe vágjuk, majd egyesével legyaluljuk. Én uborkagyalun szoktam. Besózzuk, és hagyjuk picit állni, míg összeesik kicsit. A hagymák...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi csalamádé
Házi csalamádé

Először előkészítjük a zöldségeket: a hozzávalókat alaposan megmossuk és vékonyra szeleteljük. A káposztát és uborkát vékony gyalun szeleteltem. Az így előkészített zöldségeket egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
ECETES, HAGYMÁS BABSALÁTA
ECETES, HAGYMÁS BABSALÁTA

Az átválogatott babot egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és friss vízben, a babérlevéllel fűszerezve, 1 csapott kiskanál sóval ízesítve puhára főzzük. Ha főzől...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hordós vegyes savanyú
Hordós vegyes savanyú

A borként és a na.benzoátot egy kevés vízzel simára keverem. Elkészítem a fent említett alaplevet, beleöntöm a tartósítót. Majd elkezdem belerakni a zöldségféléket. Lezárom a hordó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk