Hozzávalók:
4dkg élesztő
4,5 dl tej
20 dkg porcukor
60 dkg liszt
20 dkg olvasztott puha vaj vagy margarin
2 tojás
1 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
2 citrom
35 dkg darált dió vagy mandula
2-3 kanál méz
A töltelékhez:
1,5 dl tej
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
35 dkg darált dió
5 dkg beáztatott mazsola
1 kanál zsemlemorzsa
2 db reszelt alma
Elkészítése: 4dkg élesztőt 1 dl langyos tejbe elkeverünk és adunk hozzá 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet a tetejére szórunk. Meleg helyen hagyjuk állni, míg felfut az élesztő.
Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a 60 dkg lisztet és belemorzsoljuk a 20 – 25 dkg vajat és hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, 2 egész tojást és 1 tojás sárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, pici sót és 8 dkg porcukrot, 1 citrom reszelt héját és a 1,5 -2 dl langyos tejet.
Amikor már elválik az edény a falától és szép hólyagos lesz a tészta, akkor a tetejét belisztezzük és meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
Elkészítjük a tölteléket: 1,5 dl tejet és 10 dkg porcukrot és 1 vaníliás cukrot a citrom reszelt héjával felforralunk, majd leforrázzuk a 35 dkg darált diót. Hozzáadjuk az 5 dkg beáztatott mazsolát és 1 kanál zsemlemorzsát és 2 db reszelt almát és elkeverjük és hűlni hagyjuk.
Lisztezett deszkára tesszük a kelt tésztát, 3-4 cipót is formázhatunk belőle /attól függ mekkora a tepsi/ és téglalap alakúra nyújtjuk őket. A tésztát megkenjük vékonyan mézzel, erre kerül a diós töltelék és szépen feltekerjük őket. Egy tepsit kivajazunk és belehelyezzük a kalácsokat.
Letakarva, meleg helyen még 30 percig kelni hagyjuk, felvert tojással megkenjük és 180 C fokon előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, a cukrot hozzáadva, felfuttatom. A diót, cukrot, vaníliát és narancshéjat, mazsolát egy pici tejjel kenhető állagúra készítem és négyfelé os...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttajuk, ha kézzel dagasztunk. (gépi dagasztásnál ez nem szükséges.) A dagasztótálba belemérünk 1/2 kg lisztet, 2 tojássárgát, 5 dkg porcukrot, csipet sót, az olva...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összedolgoztam a kevés cukros tejben felfuttatott élesztővel és hagytam kelni. Ezután beledolgoztam a szobahőmérsékletű vajat (a 20 dkg-ot), a maradék cukrot, sót, tojást...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáöntjük az étolajat, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet is. A tojások fehérjét verjük fel, majd forgassuk óvatosan bele a té...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz