menu

Családireceptkönyv.hu

Chilis bab


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 2 fej vöröshagyma,
- 1 tkl fűszerpaprika,
- 500 gramm darált hús,
- 1 l passzírozott paradicsom,
- 4 doboz vörösbab,
- 1 doboz kukorica,
- 1 tk római kömény,
- ízlés szerint chili,
- 1 tk cukor,

Elkészítés:


Kockázzuk össze a hagymákat, majd dinszteljük meg őket egy kis olajon. Ha kész a hagyma, mehet rá a fűszerpaprika, keverjük össze egy perc alatt, hagyjuk, hogy megolvadjon a paprika.
Adjuk hozzá a darált húst, kifehéredésig főzzük, ha esetleg leragad, adhatunk hozzá egy kis vizet is.
Ha készen van a darált hús, mehet rá a paradicsomlé és a lecsöpögtetett bab- és kukoricakonzerv. Fűszerezzük, ízlés szerint mehet bele a chili, cukor, só, bors és a római kömény. Ha felforrt a szósz, kóstoljuk meg, utána tudjuk még ízesíteni a fűszerekkel.
Lassú tűzön kb. 60 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik és a paradicsomlé mennyisége nem csökken. Friss kenyérrel tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A chilis babot kevesebb idő alatt is meg lehet csinálni - csak éppen nem érdemes. Régebben én is mindig felpörgettem a folyamatokat, úgy gondoltam, hogy a konzervzöldségeket nem kell főzni, úgyhogy 20 perc után lekapcsoltam az ételt. Aztán persze nem értettem, hogy miért nem sikerül úgy, mint édesapámnak.
Konzerv ide vagy oda, a chilis babot sokáig kell főzni. Akkor lesz sűrű a szósz és akkor érnek össze az ízek, ha legalább egy óráig főzzük alacsony lángon. A paradicsomlének majdnem a felére kell redukálódnia, és egy sűrű, fűszeres szaftot kell kapnunk.
A főzés mellett a másik dolog, amire figyelni kell, az a fűszerezés. A só, bors és a chili mellett nagyon jót tesz a szósznak egy kis cukor is, nem sok, éppen csak egy édes aromát kell kölcsönöznie a paradicsomnak. Én imádom benne a római köményt is - bár ezt édesapám nem mindig tesz bele -, de szerintem ettől lesz az egész ételnek mexikói hangulata. A fűszerek mennyisége körülbelüli érték, mindig érzésre teszem bele, kóstolgassuk folyamatosan a szószt, és az ízlésünknek megfelelően cukrozzuk, chilizzük, fűszerezzük.

Chilis bab

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kolbásszal sült lencseragu
Kolbásszal sült lencseragu

A lencsét 2-3 órára beáztatjuk, majd leszűrjük. Az olívaolajat közepes hőfokon felmelegítjük, hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott hagymát meg zellert, és 5 percig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Marcsi
Rakott burgonya gazdagon
Rakott burgonya gazdagon

Héjában megfőzzük a burgonyát, kihűtjük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. Kockára vágjuk a füstölt szalonnát, és sárgára kisütjük. A tűzálló tál fenekét kikenjük a szalonnából kis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tamás
Rakott csirkemell
Rakott csirkemell

A tojásokat tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, elkezdjük keverni, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A csirkemellet alaposan megmossuk, lecsepegtetjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tőkegombás rántotta
Tőkegombás rántotta

A gombát megpucolom, megmosom, egyforma darabokra vágom... A paprikát és a hagymát felszeletelem, olajat forrósítok, megpárolom a hagymát, majd a félkész hagymára ráteszem a papri...

Elkészítési idő: 1/2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk