menu

Családireceptkönyv.hu

Gyökérkenyér


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
- fél kg (500 g) búzafinomliszt (BL55),
- 2 tk. só (10 g),
- 12 g (negyed kocka) friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő,
- 4 dl hideg víz,
- 2 ek olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér),

Elkészítés:


A lisztbe belekeverjük a sót. A közepére szórjuk az élesztőt. Ráöntjük a vizet (lehet hideg)
Egy falkanállal összekeverjük. Nem kell, hogy tökéletes legyen, csak ne maradjanak benne liszt csomók!
HŰTŐBEN kelesztjük lefedve egy magas falú edényben nehogy kimásszon.
MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben.
Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra. Nagyon ragad!!!! Nem baj ilyennek kell lennie.
Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk
A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel.
TIPP: Ha szeretnénk, akkor ilyenkor mehet rá az olívabogyó vagy egyéb finomság (szárított paradicsom, pirított hagyma, tökmag)
Feltekerjük és megtekerjük.
LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad)
A tetejét is megszórjuk liszttel
A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.
Egy konyharuhával letakarjuk.
40 percig a tepsin kelesztjük.
A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába
Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük.
kb. 30 perc alatt sül meg a gyökérkenyér, de ez sütő függő.
Kívül ropogós belül puha. Jó étvágyat hozzá!

Trükkök, tippek, praktikák:


TIPP:
Ha reggelire kell, akkor este keverjük ki a tésztát.
Ha vacsorára kell, akkor reggel keverjük ki a tésztát.

Gyökérkenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Marokkói kenyérke - harcha (Sóbors)
Marokkói kenyérke - harcha (Sóbors)

Az élesztőt és a cukrot keverjük bele a 60 milliliternyi kézmeleg vízbe. Tegyük félre 10 percre, míg fel nem fut. Egy nagy tálban keverjük össze a búzadarát, a sütőport és a sót...

Elkészítési idő: 20+20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Hamburger zsemle
Hamburger zsemle

Mindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Gözleme-török töltött lepény
Gözleme-török töltött lepény

A liszt egyötödét tegyük egy nagyobb tálba, keverjük hozzá a sót. Az élesztőt keverjük össze a cukorral, majd kevés langyos vízet adjunk hozzá. A liszt közepére öntsük bele az é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kovászos kenyér
Kovászos kenyér

A kovász hozzávalóit egy tálba mérem. Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton. Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit. Megragadták. Letakarom és me...

Elkészítési idő: 4 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk