menu

Családireceptkönyv.hu

Házi kenyér(Eta féle,finom)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,2 kg sima liszt, 20 gr élesztő, 1 nagyobb krumpli, 2 TK só, langyos víz, 3 ek olaj.

Elkészítés:


A tálba bele teszek . 20 dkg lisztet, rámorzsolom az élesztőt s langyos vízzel szétt keverem /kovász/, közben a megpucolt krumplit felteszem főzni sós vízbe. Várok 2-3 órát s a kovászra ráöntöm az 1 kg lisztet a sót, bele reszelem aprójukú reszelőn a krumpli és dagasztom langyos vízzel közepes kemény tésztánok, majd hozzá dagasztom az olajat is. Amikor megkelt vissza szakajtom 2x . Harmadjára kiöntöm a tésztát kilisztezett deszkára, áttgyúrom, megformállom s mehet a picit beolajozott, liszezett tepsibe /kacsasütőbe/. Bemetélem a tetejét és hagyom kellni kb 30-40 percig a tetejét mielőtt sütőbe rakom bespriccelem hideg vízzel. 200 fokra előmelegített sütőbe sütöm kb. 30 percig, legyen szép piros a teteje majd csökkentem 170- 180 fokra . Összesen 1óra 15 percig sütöm. Mikor kivettem a sütőből újra bespriccelem hideg vízzel a tetejét így ropogós lesz a héja.
Rácsra rakom s készen van a fini kenyérke:-)
Lehet hagyományos módon is dagasztani. Akkor hagyod duplájára megkelni az kb. 40 percig, picit átmozgatod s újra hagyod kelni kb. 20 percig majd kiöntöd deszkára, megformálod s mehet a tepsibe. Utánna ugyan az a folyamat ahogy már fejjeb írtam. Mióta megvan a gyorskelesztő tupperwáros tálam mindent ebben dagasztok, kelesztek,,,közel 20 éve,,,kímélem a kezemet)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Gyors zabos zsemle
Gyors zabos zsemle

A hozzávalókat összegyúrjuk és kb. 10 percig pihentetjük. (én ilyenkor szoktam elpakolni magam körül : D ) A tésztát három egyenlő részre osztjuk, formázzuk, tejföllel lekenjük, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Teljes kiőrlésű zsemle
Teljes kiőrlésű zsemle

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a lisztet, sót, szódabikarbónát (ha szeretjük, keverhetünk bele magokat, pl. lenmag, szezámmag, napraforgó...). Hozzáad...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kenyérlángos (Töki pompos) recept
Kenyérlángos (Töki pompos) recept

A liszthez hozzáadom a sót, szárított élesztőt, cukrot, langyos vizet, tésztát gyúrok belőle. Kb negyedórát szoktam keleszteni, közben feldarabolom a feltétet hagyma, szalonna, le...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Puha sonkás kifli
Puha sonkás kifli

A fenti anyagokból keményebb tésztát készítünk és jól kigyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszögletű darabokra vágjuk, közepére darált sonkát, vagy tarját teszünk. Kiflikké alakítjuk, tetejé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk