Hozzávalók:
(30-32 darabhoz)
2 kg liszt
5 dkg élesztő
3 dkg só
víz, amennyit a tészta felvesz
A kovászhoz:
½ kg liszt
5 dkg élesztő
víz, amennyit a tészta felvesz
Elkészítés
Először a kovászt készítjük el. Az 5 dkg élesztőt, kevés langyos vízzel feloldjuk és összekeverjük a fél kg liszttel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a nokedli tésztától kicsit sűrűbb állaga legyen, és összedolgozzuk. Langyos helyen, letakarva, legalább 4-5 órát hagyjuk pihenni. Onnan tudjuk, hogy mikor jó a kovász, miután 10-15 centivel megemelkedett már a tészta és elkezdett egy kicsit visszaesni. Ekkor hozzáadjuk a többi lisztet, a felfuttatott másik 5 dkg élesztőt, a sót és annyi vizet, hogy egy jó állagú, a nokedlitől kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk, majd fél órát, letakarva hagyjuk kelni.
Miután a tészta szépen megkelt, átgyúrjuk és zsömléket formázunk belőle, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy lapra helyezünk. Miután minden zsemlét megformáztunk ismét hagyjuk kelni, most körülbelül egy órán át.
Mielőtt betennénk a kemencébe, előtte langyos vízzel spricceljük meg a tetejüket és 200-260 fokon 10-12 perc alatt süssük készre. Ha tetejük szép „zsömle” színű, akkor már biztosan átsültek.
Amennyiben nem kemencében sütjük a zsömléket, akkor célszerű a sütőben egy fémtálkába kis vizet tenni a tepsi alá, a megfelelő páratartalom miatt.
http://www.gasztroangyal.hu/receptek/sutes/kovaszos-zsomle/
1 óra alatt a duplájára kelt. Kissé lisztezett felületre borítjuk, és szétdaraboljuk. Nálam 11 dkg-os gombócokra sikerültek, de mint később kiderült, lehettek volna sokkal kisebbek...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A vizet egy mérőpohárban vagy egy literes edényben melegítsük meg (mikróban) az 1 ek. mézzel, majd futtassuk fel benne az élesztőt. 2. Eközben mérjük be a turmixgépbe vagy kávé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, egy egész tojást és az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle rugalmas, homogén...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát kenyérsütőgéppel szoktam bedagasztatni. Könnyű, kissé tapadós tészta lesz, remek vele dolgozni. Kelesztő tálba teszem a dagasztás végén, hagyom duplájára kelni. Félidőbe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű