menu

Családireceptkönyv.hu

Serpenyős lepénykenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



300 gramm liszt
2-2,5 dl víz
10 gramm friss vagy 3 gramm szárított élesztő
egy csipet cukor
1 teáskanál só
3 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:


Egy nagy tál aljába öntök 2 deci langyos vizet, beleteszem az élesztőt és a cukrot, elkeverem. Hozzászórom a lisztet és a sót. Fakanállal, esetleg a robotgép spirálos fejét alkalmazva elkezdem keverni. Ha nagyon morzsálódik, adok még hozzá a maradék vízből. Mikor körülbelül összeállt, hozzáadom az olívaolajat, és még néhány percig keverem, míg a tészta felülete már nem annyira fényes, tehát felvette az olajat.

Letakarom a tálat, huzatmentes helyen hagyom kb. 40 percig, míg alaposan meg nem nő. Ezt a tésztát el lehet készíteni több órával hamarabb is, ebben az esetben a hűtőben érdemes kelni hagyni, majd sütés előtt 20 perccel elővenni, kézzel kicsit átgyúrni, hogy átmelegedjen a tészta.

Egy vastag aljú serpenyőt a legnagyobb láng legnagyobb fokozatán felforrósítok, teniszlabda méretű gombócot tépek a tésztából, körülbelül fél centi vastag koronggá húzogatom-egyengetem - nem baj az sem, ha Balaton alakú lesz vagy lukas. Pedánsok persze elővehetnek egy gyúródeszkát, és szép köröket is nyújthatnak a tésztából.

A száraz, forró serpenyőben addig sütöm, míg fel nem hólyagosodik, ekkor megfordítom és további egy percig sütöm. Frissen a legjobb, de ha vékonyan lekenik mindkét oldalát olívaolajjal és alufóliába csomagolják, másnap reggel is tökéletes lesz.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mariann
Vizes zsemle
Vizes zsemle

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizet, majd az olajat is. Alaposan kidagas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túrós batyu leveles tésztából
Túrós batyu leveles tésztából

A fagyasztott tésztát kiolvasztottam. Vékonyra kinyújtottam. Pizzavágóval kb.10x10cm-es kockákra vágtam. Mindegyik kocka közepébe egy kanál túrós tölteléket tettem és batyut f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Egyszerű bagett
Egyszerű bagett

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. Bedagasztjuk a tésztát, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, majd három, egyforma darabb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Focaccia (olasz kenyérféle)
Focaccia (olasz kenyérféle)

A lisztet egy keverőtálba szórom és a közepére készített mélyedésbe beleszórom az élesztőt, és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet és nagyjábol összekeverem. Hozzáadom a sót és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk