1,5 kg káposzta
1,5 kg uborka
1,5 kg paprika
0,5 kg sárgarépa
(az arany változhat, 5 kg vegyes vágott zöldségféle legyen)
7 dkg (nem jódozott! só
16 dkg cukor
2 dl 10 %°os ecet (v. 1,5 dl 15 %°is biológiai erjedztésű)
1/2 mk szmes bors
1/2 mk koriander mag
1/2 mk mustármag
egy csipet borkén
egy csipet nátrium benzoat
A zöldségeket leszeleteljük. Ráöntjük a sót, a cukrot és az ecetet. Alaposan ősszekeverjük és 24 órát állni hagyjuk. Közben 1-2 óránként átkeverjük.
24 óra elteltével jó szorosan steril üvegekbe nyomkodjuk, ramerjük a közben keletkezett levét. (Ha nem elég, a csemege ubi levével szoktam kiegészíteni). A magokat a tetejére szórjuk, rátesszük a borként. Celofánnal (folpackkal) lefedjük, erre megy a nátrium benzoat, még egy réteg celofan,ajd jó szorosan a tető)
A borkén azért kell, hogy a zöldségek ne barnuljanak be és ropogósak maradjanak.
Teszek az üveg aljára… pár szem fekete bors, mustármag, koriandert… egy pár karika hagyma, kapor és én teszek 2 db babér levelet is… üvegekbe rakom az uborkát… hideg vízzel enged...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA káposzta kivételével mindent gondosan tisztítsunk meg, és szeleteljünk fel. A káposzta külső leveleit távolítsuk el, és vékonyan azt is vágjuk vagy gyaluljuk. Az előkészített any...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVégy egy nagy uborkás üveget! Alulra pakolj 1 csokor kaprot. Erre egy sor karikára vágott, jól megmosott, héjas, nyers burgonyát. (Nem tévedés, nem kenyeret!). Én az öreg burgonyá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat elkeverjük,míg a cukor és só felolvad.Utána beletesszük az ecetet /habzik,majd letisztul. Az üvegbe rakunk uborkát,paprikát,hagymát,káposztát stb. Bármit amit sava...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű