•2 kg paradicsom
•1 db pritaminpaprika (vagy kápia)
•2 db vöröshagyma
•6-8 gerezd fokhagyma
•1 dl ecet (vörösborecet)
•0,5 dl almaecet
•200-220 g barnacukor
•2 ek. mustár
•1 tk. őrölt szegfűbors
•1/2 tk. őrölt szegfűszeg
•1/2 tk. fahéj
•1 tk. só
•1 tk. őrölt bors
A hagymát finomra vágtam és kevés olajon megpároltam. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, átkevertem, majd ment az edénybe a darabokra vágott paradicsom, paprika, cukor, ecet, só, mustár és a fűszerek. Kb. egy órán át főztem lassú tűzön. Ezután botmixerrel pürésítettem, majd sűrű szövésű szűrőn átpasszíroztam. Visszatettem a tűzre és megint csak lassú tűzön, gyakran kevergetve sűrűre főztem. Közben kóstolgattam, előbb egy kevés ecet, később egy kevés cukor kellett még bele.
A főzési idő eléggé függ a paradicsom levesességétől, én jó sokáig hagytam.
Kimosott üvegekbe töltöttem, lekötöttem, majd pár percre fejre állítottam őket. Addig megágyaztam nekik a hűtőtáskába, majd gondosan betakargatva hagytam a száraz dunsztban kihűlni.
Dupla tüllanyagon vagy géz segítségével lecsöpögteted, ez kb. 24 óra, összekevered, kb. 2 órát hagyod állni. Mikor az állaga kellemesen kenhető krém, akkor fogyasztható.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukkinit és a sárgarépát este apró kockákra vágom és 2 evőkanál sóval összekeverem. Másnap leöntöm róla a levet amit eresztett. A sárgarépát külön 3/4 - ig megfőzöd,mert nem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Majd leszűrjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a vajat és a tejfölt és robotgéppel összedolgozzuk. Fűs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű