menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hajnalka Török·2017. január 7.
Hozzávalók:

360g finomliszt (leszitálva)
216g kovász (60%)
135g cukor
90g tej
2 tojás sárgája
1 egész tojás
90g jó minőségű vaj (én 82%-at használok)
5g só
vaníliacukor

Elkészítés:
1. A frissen etetett kovászt, ami épp a maximumán van (körülbelül háromszorosa eredeti térfogatának) újra megetetjük így: 100g érett kovász, 60g tej, 100g finomliszt (ez kb 4-12 óra, függ a szobahőmérsékelttől és a kovásztól).
2. Időközben az egész tojást és a tojássárgát a cukorral, vaníliacukorral és a sóval egy habverővel addig kavarjuk, míg a cukor elolvad.
3. Bedagasztjuk a tésztát: egy tálba tesszük a lisztet, a kovászt, a tejet és a fennti cukros krémet, összekavarjuk őket és a tésztát addig gyúrjuk míg összeáll. Egy órát pihentetjük.
4. A szobahőmérsékletű vajat belegyúrjuk a tésztába kis adagonként. Kb 1 evőkanálnyi vajat adjunk hozzá egyszerre. A tészta nem tud ilyen nagy mennyiségű zsíradékot felszívni egyszerre, ezért kell nagyon lassan, több lépésben hozzáadni a tésztához.
5. Amikor hozzáaadtuk az egész vajat, a tésztát olajas felületen egyszer hajtogatjuk és kiolajozott dobozba tesszük. Szögletes átlátszó edény legyen, amiben jól látható, hogy mennyit kel. Fél óra múlva, amikor a tészta ellazut, csíkot húzunk a dobozra, ott ahol a tészta a legmagasabb. Ehhez fogjuk majd mérni, hogy mennyit kelt (lásd a fotót lennebb)
6. Egy órát pihentetjük szobahőmérsékleten, majd ismét hajtogatjuk. Ezt a lépést addig ismétejük, amíg sima lesz a tésztánk. (én kétszer szoktam)
7. 4-8 órát pihentetem a tésztát a hűtőben (így nem lesz savanykás a kalács)
8. Kiveszem a tésztát a hűtőből és duplájára kelesztem. Ez kb 8 óra. Semmiképp se hagyjuk tovább kelni a tésztát, mert ha túlkel sütés után ragacsos marad.
9. Kiveszem a tésztát a dobozból és előformázom. 15 perc pihentetés után kinyújtom és diós töltelékkel töltöm meg. Felcsavarom és kivajazott, kilisztezett formába teszem. Ha túl nagynak tűnik a tészta, lehet két kalácsot is készíteni belőle.
10. Letakarom a kalácsokat egy zacsival, úgy hogy legyen helye nőni. Szobahőmérsékleten ismét duplájára kelesztem. Ez is kb 8 óra. Mikor megkelt egy toját és egy kevés tej kevérkével kell lekenni, lehet egész dióval díszíteni vagy cukorral.
11. Sütés: 180 fokon 800g-os kalácsot kb 40percig szoktam sütni légkeveréses sütőben.
12. Sütés után kivesszük a formából és hűlni hagyjuk legalább 4 órát.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bejgli túrós tésztából
Bejgli túrós tésztából

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar mindhalálig
mindhalálig

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szerencsehozó magyaros lencseleves,
Szerencsehozó magyaros lencseleves,

A hagymát, sárgarépát, szalonnát, kolbászt felszelem. A zsírra rádobom a szalonnát, amikor már töpörtyűs, jöhet a hagyma.majd a répa. Alapos átpirítás után következik a lencse.(Ter...

Elkészítési idő: 20perc
Nehézség: Könnyű
share
Sajtos papucs
Sajtos papucs

Először a tésztát készítjük el. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az 1 tk cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk