Kerekedik a tészta, kenyér akar lenni. Hogyha ilyen jól sikerül, nem kell boltba menni ! :D
A jól bevált receptecske : 15 dkg kovász fele víz, fele liszt arányú előző este összekeverve 25 dkg langyos vízzel és 10 dkg világos rozs és 30 dkg Bl-112 félfehér kenyérliszttel. Másnap délután 88 dkg Bl-80 fehér kenyérlisztet leszitálok és a kovásszal meg 3,4 dl jó kézmeleg vízzel elkezdek kidagasztani. Külön 1,5 dl kézmeleg vízben feloldok 27 g sót és mikor a tészta összeállt, lassan a sós vizet is hozzádagasztom. Ha gyengébb a lisztünk minősége 1-2 g c-vitamint rakhatunk a sós vízbe. Ha kidagasztottuk meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni, ha látszik, hogy elindult, akkor átgyúrjuk kicsit, ha még nem kezd el kelni, akkor hagyjuk tovább is. Az első gyúrás után pihentetjük 30 percet, ezután meghajtogatjuk. Ismét fél óra után megformázzuk cipó, vagy vekni formára és fél óra kelesztés után, mehet is a sütőbe akár tepsire akár kőre. Ha kövön sütjük kb. 1,5 órát kell előmelegíteni 260 fokon, annyival előbb kapcsoljuk be a sütőt. Tepsin elég a fél óra előmelegítés. Mielőtt betesszük, megvágjuk, megspricceljük vízzel és egy kevés vizet a sütőbe is tehetünk a gőz miatt. Ha betettük, vegyük le a hőt 230 C fokra és 10-15 perc után ezt is csökkentsük 180-200 C közé, ekkor még spriccelhetünk be egy kevés vizet. Innentől süssük legalább 1 óra 20 percet az utolsó 20 percben ha lehet légkeverésen. Ha hamar barnulna, mivel minden sütő más, akkor vegyük lejjebb a hőfokot és inkább lassabban süssük a biztos átsülés érdekében !
Egy nagy tálba belerakosgatjuk a gyümölcsöket. Én ribizlit, narancsot, rumos meggyet, banánt, ananászt, kivit tettem bele. A rumos meggy saját eltevés, beleöntöttem a levével eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLépés 1 Főzzük a magozott cseresznyét a cukorral és a fahéjjal kb. 10 percig alacsony hőfokon, hogy jól kiengedje a levét. Tegyük félre. Lépés 2 Morzsoljuk össze a hideg Rama...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk és kb. 15 percre a hűtőbe tesszük.2-3 mm vastagra nyújtjuk, 160 fokos sütőben kb.12-15 perc alatt megsütjük, lekvárral összeragasztjuk.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű