30 dkg liszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
12,5 dkg méz
1 púpos evőkanál zsír (ez 2,5 dkg vagy 4 dkg vaj)
2 kisebb tojás sárgája
8 dkg porcukor
1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 púpos evőkanál tejföl
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
A mézet összeolvasztjuk a zsírral (vagy vajjal) és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját, majd kevergetve a fűszerkeveréket és a tejfölt. Végül beleforgatjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és kanállal jól elkeverjük. (A tészta lágy, ettől nem kell megijedni!) Egy tálba rakjuk és lefedve a hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
Másnap enyhén vizes kézzel diónyi golyókat (16 g) sodrunk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk, egymás között helyet hagyva, mert megnőnek és kicsit elterülnek.
180 fokra előmelegített sütőben (hőlégkeveréssel) kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
Melegen még lágy, ezért a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal és megforgatjuk benne a puszedlikat.
Megszórjuk egy kevés cukorkával és sütőpapíron hagyjuk, míg a csokoládé megszilárdul.
Langyosíts tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni 10-15 perc alatt. Ha szépen megemelkedik, tedd az átszitált liszthez, keverd hozzá a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesDagasztógépbe teszem a hozzávalókat a tojássárgája kivételével és hagyom, hogy a gép szép hólyagos tésztát készítsen. Kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd lisztezett felületre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük és az előzőhöz adjuk. Kizsírozzuk és lisztezzük a k...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű1.A kalácstészta hozzávalóit a fenti sorrendben beletesszük a kenyérsütő gépbe, és dagasztó/kelesztő programra állítjuk. (A kelés során túlnő a tartályon, lisztezett deszkára borít...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű