540 g teljes kö. tönkölyliszt,
45 g búzasikér
kb. 40 g Negyedannyi ugyanannyi édesítőszer (eritrit és stevia keverékéből készül),
darált vanília, vagy egy vaníliarúd belseje,
1,5 csomag porélesztő,
1,5 dl tej,
7 tojás sárgája,
3 ek teavaj,
pici só.
A hozzávalókat összekevertetjük a kenyérsütőgép pizza programjával, ez a leggyorsabb, de a mixer dagasztójával, vagy kézzel is ugyanannyira megfelelő. Ezután a tésztát 1-2 órán át kelesztjük, ha van, akkor kelesztőtálban, ha nincs akkor konyharuhával letakart tálban meleg helyen.
Ezután lisztezett felületen kb. 2,5 centi vastagra nyújtjuk a „pukkadós” tulajdonságú, levegős tésztát, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Majd a közepét kiszaggatjuk egy kicsi szaggatóval, mert a sütéskor másképp egybekelnek a fánkjaink.
Ez a fánk sütőben készül, hogy elkerüljük az olajban sütés miatti pluszkalóriákat. Sütőpapíros tepsire helyezzük a fánkocskákat (ebből az adagból kb. 2 tepsinyi adag lesz), és hagyjuk kelni még úgy 20 percig.
Majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. A tetejére szórhatunk ízlés szerint fahéjat, vagy kávédarálóban őrölt édesítőszert (ami nulla kalóriás és egészséges a cukorral ellentétben). Cukormentes szilvalekvárral, vagy más egészséges lekvárral tálaljuk. Olajban sült társával ellentétben másnap-harmadnap legalább olyan finom!
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A túrót kissé áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a kefirt, az olajat, és a megkelt élesztőt. Végül belekeverjük a lisztet, és...
Elkészítési idő: 1,45 perc Nehézség: KönnyűA tervezett sütés előtti este kelesztőtálba öntöttem a langyos vizet, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a lisztet, alaposan összekevertem és a nokedli sűrűségű tésztát lefedve...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edény...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat egy kézi habverő segítségével eldolgozzuk, hozzáadjuk a vizet, kókuszolajat és a citromlevet. Egy másik tálban elkeverjük a liszteket, sót és a szódabikarbónát. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű