500 g rétesliszt
30 g élesztő
65 g cukor
250 ml langyos tej
60 g vaj
1 db tojás + 1 tojás sárgája
csipet só
2 ev. kanálrum
fél citrom héja
olaj
Krém:
500 ml tej
2 csomag vaníliapuding
4 ev. kanálcukor
125 g vaj
ízlés szerint rum
Egy tálban az élesztőt elkeverjük 1 kávéskanál cukorral, felöntjük 100 ml langyos tejjel és hozzákeverünk 1 evőkanál lisztet. Elkeverjük és hagyjuk, hogy a kovász felfusson. Ez kb. 15 percig tart.
A tálba beleszitáljuk a cukorral elkevert lisztet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojást és a tojás sárgáját, rumot, a maradék tejet és az olvasztott vajat (a vaj langyos, ne meleg legyen!!!) és a kovászt. Egy főzőkanállal, kézzel, vagy alacsony fokozaton robotgéppel a hozzávalókat tészta állagúvá dolgozzuk. A kész tésztát liszttel meghintjük, egy kendővel letakarjuk és meleg helyen 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkán 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy pohár vagy pogácsaszaggató segítségével kellő nagyságú korongokat szaggatunk. A korongokat ismét letakarjuk, és 20 percig kelesztjük. Ezután egy edényben vagy serpenyőben olajat hevítünk.
A korongok mindkét felét a forró olajban aranyszínűre sütjük. A megsült fánkokat egy papírtörlő kendőre tesszük, és leitatjuk a felesleges olajat.
A fánkokat kettévágjuk és megtöltjük a pudingos krémmel: a pudingot 500 ml tejbe szórjuk, hozzáadjuk a cukrot és puding állagúvá főzzük. Ezután levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amíg a puding hűl, apránként hozzákeverjük a vajat, a rumot, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
1. Nokedlitésztát keverünk lisztből, tojásból, sóból és kevés vízből, majd forró vízben kiszaggatjuk. Ha megfő, lecsurgatjuk. 2. Felkockázzuk a hagymát és megpirítjuk olajon. 3....
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tésztát begyúrjuk, serpenyő átmérőjétől függően 6-8 részre szedjük, kis golyókat formálunk belőle, kerekre kinyújtjuk, egészen vékonyra. Közepére halmozunk egy kis tölteléket és...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt a cukros langyos tejben felfuttattam, a liszteket és a többi hozzávalót (a tojás kivételével) egy tálba mértem. A felfutott élesztőt hozzáöntöttem, majd robotgép dagasz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesAz 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben. Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl ola...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű