menu

Családireceptkönyv.hu

Babgulyás recept


Írta:

Elk. idő: 1,5
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


kb.30 kg.marha- vagy sertéscomb (vagy lapocka),füstölt hús (lehet csülök,oldalas..),3 db
sárgarépa,2-3 db fehérrépa, 50 kb.barna- vagy tarkabab, 1 nagy,vagy 2 kicsi vöröshagyma, kevés zsír vagy olaj,p.paprika,ízlés szerit ő.kömény,ő.bors,delikát,1-2 babérlevél.
a nokedlihez:3 tojás,pici só,liszt.

Elkészítés:


A kockára vágott v.hagymát a zsiradékon megfonnyasztom,és a kockákra vágott húst belerakom.Ízesítem p.paprikával és delikáttal,felöntöm vízzel(ha kell pótolom!),és jó sűrű pörköltet készítek belőle.A babot előző este,vagy 1-2 órával főzés előtt megmosom,és meleg vízben beáztatom,majd felteszem enyhén sós,babérleveles vízben főni.(Ha kell pótoljuk a vizet,kb.1 óra alatt puhul meg a bab.)A füstölt húst szintén megmosom,ha kell beáztatom,és azt is megfőzöm.(De a vízbe nem kell sót tenni.)Ha a bab már megfőtt,akkor a megtisztított,karikára vágott zöldségeket hozzáadom,és azt is puhára főzöm.Majd a kész pörköltet hozzákavarom,és beleszaggatom a nokedlit.Nokedlit 3 felvert tojásból,pici sóval és annyi liszt hozzáadásával kell készíteni,hogy ne legyen se túl kemény,se túl lágy a tészta.Amikor a nokedli megfőtt,a főtt füstölt húst is felvágva hozzáadom a leveshez,és ő.köménnyel,pici borssal (szükség esetén delikáttal vagy sóval)fűszerezem.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fel lehet használni a füstölt hús levét is a bab főzése során (a zsiradékot le kell szedni a füstölt hús levéről),így pikánsabb ízű levest kapunk. A bab első főzőlevét le is lehet önteni,ebben az esetben nem lesz annyira puffasztó a bab.
Ha nincs otthon f.hús el is lehet hagyni,ekkor csak a marha- vagy sertéshúsból készítjük el.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Párolt rizs
Párolt rizs

A sütőt 180 fokon előmelegítjük. Egy jénai tálat vékonyan zsirozunk ki. Fél fej vöröshagymát megtisztítunk. Egy lábasba kevés olajat rakunk, hozzáöntjük a rizst sózzuk, fehéredé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rántott lecsó
Rántott lecsó

A langyosra hűlt lecsót összekeverjük a kissé felvert tojással és a zsemlemorzsával. Összegyúrjuk, 1/2 órára a hűtőbe tesszük. 1/2 óra után ringlónyi golyókat formázunk, először z...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Csípős betyáros
Csípős betyáros

A füstölt szalonnát összekockázzuk, és serpenyőben zsírjára sütjük, amikor majdnem kész, megpirítjuk benne az összekockázott hagymát és a tarhonyát (a többi tésztát külön pirítjuk...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pizza rúdban sütve
Pizza rúdban sütve

Az élesztőt cukros vízben felfuttatjuk és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A langyos vizet apránként adagoljuk hozzá. Akkor jó,amikor már nem ragad a kezünkhöz,könnyen formálhat...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk