menu

Családireceptkönyv.hu

Bejgli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 4 rúdhoz
60 dkg finomliszt
25 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojássárgája + 1 egész tojás
1 dkg friss élesztő, elmorzsolva
1 csipet só
1 dl tejföl
a kenéshez:
1 tojás
2 rúd diós töltelékhez:
40 dkg darált dió
30 dkg cukor
2 dl víz
1 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál rum
2 rúd mákos töltelékhez:
40 dkg darált mák
30 dkg cukor
2,5 dl víz
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:


Először a tölteléket készítjük el, hogy kihűlve tehessük a tésztára: a diós és a mákos hozzávalóit külön edényben felfőzzük.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, négyfelé vágjuk, és letakarva pár órát hideg helyen pihentetjük.

Két sütőpapír közé teszünk egy tésztagombócot, és négyzet alakúra nyújtjuk. (Sem a sütőpapírt, sem a nyújtófát nem kell lisztezni, ha mégis ragadna a tészta, a sütőpapírt megszórhatjuk kevés liszttel.) Rápakoljuk az egyik töltelék felét.
Bekenjük vele a tésztát, a széleitől maximum egy cm maradjon szabadon.
A sütőpapír segítségével feltekerjük.
A végeket aláhajtjuk vagy még feltekerés előtt behajtjuk. A megtöltött rudat a papírral együtt áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, A másik három tésztánál is ugyanígy járunk el, kinyújtjuk, megtöltjük, felcsavarjuk, és egymástól pár cm távolságra a tepsire sorakoztatjuk.
Amikor az összes rúd elkészült, fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
Amikor letelt az idő, a felvert tojássárgájával megkenjük mind a négy bejglit hosszában, és 10 percre félretesszük, hogy a tojás rászáradjon a tésztára. Ezután a villával fellazított fehérjével kenjük meg, de csak keresztben. A folyamat betartása nagyon fontos, mert így lesz a bejgli felülete "márványos" mintájú.
A rudakat hústűvel több helyen megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben – alsó-felső lángon – 30 perc alatt megsütjük. Ne süssük tovább, mert kireped!

Bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Idikó fánkja
Idikó fánkja

Ezeket jól kikeverni,rum aromát kávéskanállal,jó kikeverni majdnem hólyagosra. cipót csinálni liszttel meghinteni letakarva duplájára keleszteni meleg helyen. Megkelt lisztezett d...

Elkészítési idő: 1,5-2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Erika
Fonott kakaós kalács
Fonott kakaós kalács

Az élesztőt egy kevés cukorral és tejjel fel futtatjuk, majd hozzáadva a többi alapanyagot lágy tésztává dagasztjuk.Meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez a hozzá...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Turós lepény, mákos lepény
Turós lepény, mákos lepény

Mikor kész kettőbe veszem a tésztát lisztezett deszkán, egyenként jó vékonyra, tepsi hosszúságra és szélességre nyújtom, majd a bőven zsírozott/olajozott tepsikbe fektetem.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szőlős-diós-csokis kuglóf Nagyi módon
Szőlős-diós-csokis kuglóf Nagyi módon

A szőlőt megmosom, kimagozom, egy kevés lisztbe megforgatom. A csokit és a diót felaprítom. A margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és rumot habosra keverek, majd egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk