Hozzávalók 4 rúdhoz
60 dkg finomliszt
25 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojássárgája + 1 egész tojás
1 dkg friss élesztő, elmorzsolva
1 csipet só
1 dl tejföl
a kenéshez:
1 tojás
2 rúd diós töltelékhez:
40 dkg darált dió
30 dkg cukor
2 dl víz
1 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál rum
2 rúd mákos töltelékhez:
40 dkg darált mák
30 dkg cukor
2,5 dl víz
1 citrom reszelt héja
Először a tölteléket készítjük el, hogy kihűlve tehessük a tésztára: a diós és a mákos hozzávalóit külön edényben felfőzzük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, négyfelé vágjuk, és letakarva pár órát hideg helyen pihentetjük.
Két sütőpapír közé teszünk egy tésztagombócot, és négyzet alakúra nyújtjuk. (Sem a sütőpapírt, sem a nyújtófát nem kell lisztezni, ha mégis ragadna a tészta, a sütőpapírt megszórhatjuk kevés liszttel.) Rápakoljuk az egyik töltelék felét.
Bekenjük vele a tésztát, a széleitől maximum egy cm maradjon szabadon.
A sütőpapír segítségével feltekerjük.
A végeket aláhajtjuk vagy még feltekerés előtt behajtjuk. A megtöltött rudat a papírral együtt áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, A másik három tésztánál is ugyanígy járunk el, kinyújtjuk, megtöltjük, felcsavarjuk, és egymástól pár cm távolságra a tepsire sorakoztatjuk.
Amikor az összes rúd elkészült, fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
Amikor letelt az idő, a felvert tojássárgájával megkenjük mind a négy bejglit hosszában, és 10 percre félretesszük, hogy a tojás rászáradjon a tésztára. Ezután a villával fellazított fehérjével kenjük meg, de csak keresztben. A folyamat betartása nagyon fontos, mert így lesz a bejgli felülete "márványos" mintájú.
A rudakat hústűvel több helyen megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben – alsó-felső lángon – 30 perc alatt megsütjük. Ne süssük tovább, mert kireped!
Ezeket jól kikeverni,rum aromát kávéskanállal,jó kikeverni majdnem hólyagosra. cipót csinálni liszttel meghinteni letakarva duplájára keleszteni meleg helyen. Megkelt lisztezett d...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra Nehézség: NehézAz élesztőt egy kevés cukorral és tejjel fel futtatjuk, majd hozzáadva a többi alapanyagot lágy tésztává dagasztjuk.Meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez a hozzá...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűMikor kész kettőbe veszem a tésztát lisztezett deszkán, egyenként jó vékonyra, tepsi hosszúságra és szélességre nyújtom, majd a bőven zsírozott/olajozott tepsikbe fektetem.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szőlőt megmosom, kimagozom, egy kevés lisztbe megforgatom. A csokit és a diót felaprítom. A margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és rumot habosra keverek, majd egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű