35 dkg liszt, 1 egész tojás, 5 dkg porcukor, 20 dkg
margarin, 1 dl tej, 1 dkg élesztõ, csipet sütõpor.
A töltelékhez: 12 dkg darált dió, vagy mák, 12 dkg cukor, 20 dkg
lekvár.
Az élesztõt kevés langyos tejjel és kevés cukorral felfuttatjuk. A
margarint a liszttel elmorzsoljuk és hozzáadjuk a megkelt élesztõt,
cukrot, tojást, sütõport és jól összegyúrjuk.
A táblán három egyenlõ részre osztjuk a tésztát, mindegyik lapot
kinyújtjuk kb. 35x25 cm-es sütõlemez méreteire.
Vigyázzunk, hogy ne érjen a sütõlap széléig a tészta, mert megkel.
Az alsó lapot kenjük meg lekvárral, és hintsük meg a darált dió és a
porcukor keverékének felével.
Helyezzük rá a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg
lekvárral, és szórjuk meg diós cukorral.
Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarja.A
tetejét szurkáljuk meg villával.
Meleg helyen egy órát kelesztjük a tésztát, és lassan sütjük.
A meleg tésztát bevonhatjuk csokoládéval is, de anélkül is finom.
A sütit lehet csak diósan, csak mákosan, vagy úgy sütni,
hogy az egyik réteg dió sárgabarack lekvárral, a másik réteg mák
szilvalekvárral legyen töltve.
Az igazán omlós vajas tésztának tapasztalatom (és olvasmányaim) szerint az a titka, hogy úgy állítsuk össze a tésztát, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, vagyis a kezünket, és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéből 2 evőkanál cukor hozzáadása után kemény habot verünk. Egy nagy lábosban közben vizet forralunk, majd a lobogó vízbe egy kanállal beleszaggatjuk a habot. Egyszerr...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA vizet a margarinnal a sóval cukorral felforraljuk, amikor forr lassan hozzáadom a lisztet,amikor elválik az edény oldaláról,leveszem a tűzröl és egyenként hozzáadom a tojásokat.J...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűVeszek két tálat. Az egyikben összekeverem a száraz, a másikban habverő segítségével pedig a nedves hozzávalókat. Ha ezzel megvagyok, a száraz egyveleget két részletben hozzá ad...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű