- 1 kg burgonya
- 500 g finomliszt
- 2 fej hagyma
- só
- olaj
◾️A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk.
◾️Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és sós vízben megfőzzük.
◾️Közben a hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk (Fontos, hogy tényleg meg kell pirítani és nem csak dinsztelni kell.).
◾️Ha megfőtt a krumpli, annyi vizet öntünk le róla, hogy kb. 1-2 cm-el a krumpli alá érjen a vízszint, majd egy krumplinyomóval összetörjük.
◾️Elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. (NE adjuk hozzá rögtön az összeset, mert a krumpli nedvesség tartalmától függőben, lehet hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségre.) A krumpliba egy fakanál segítségével keverjük bele a lisztet, majd tegyük vissza a tűzhelyre és alacsonyabb lángon kezdjük keverni.
◾️Egy kézimixer dagasztókarját használjuk a keveréshez. Folyamatosan keverjük, mert könnyen leég.
◾️Kb. 10 percig keverjük felváltva a géppel és a fakanállal is, hogy az alját is áttudjuk mozgatni rendesen.
◾️Ha úgy ítéljük meg, hogy még lágy a massza, adjunk még hozzá kevés lisztet, majd újabb 10 percet főzzük még folyamatosan kevergetve.
◾️Ha túl kemény lenne, pici vizet adjunk hozzá.
◾️A pirított hagymát egy nagyobb edénybe tesszük.
◾️A megfőtt "tésztából" kicsi gancákat, gombócokat szaggatunk (Ez úgy a legegyszerűbb, hogy egy fakanálról vagy fa teflonlapátról egy késsel a pirított hagymára szaggatjuk.).
◾️A gancákat a hagymával összekeverjük és már fogyaszhatjuk is.
Tejföllel, túróval, pirított szalonnapörccel is fogyaszthatjuk.
A rizst szokásos módon megfőzzük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, lepirítjuk rajta az apróra vágott gyömbért, fokhagymát, és rádobjuk a felszeletelt hagymát, chilipelyhet. K...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Közepes1 nagyobb megtisztított zellergumót nagy lyukú reszelőn reszeld le. Keverj hozzá 1 tojást, 1 duci zúzott fokhagymát, sót, borsót, 1 csokor apróra vágott petrezselymet. Tegyél ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felhevített olajon a finomra vágott hagymát megpirítjuk. A zúzott fokhagymát és a kisebb darabokra vágott gombát belekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd zsírjára sü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket vágd fel vékony szeletekre, majd párold lefedve kevés vízzel és a fűszerekkel. Ha megpuhultak, pirítsd meg a zöldségeket kissé az olajon.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű