4 db tojás
1 bögre cukor (2,5 dl)
1 cs vaniliás cukor
szűk fél bögre olaj
szűk fél bögre tej
másfél bögre liszt
fél csomag sütőpor
csipet só
2 evőkanál kakaópor
tehetünk még bele pirított magvakat is vagy diót
A tojás fehérjét felverjük kemény habbá. A cukrot, vaniliás cukrot robotgéppel kikeverjük. A lisztet, sót és sütőport szintén kikeverjük. Majd a kikevert cukrot hozzáadjuk a lisztes keverékhez, ez után pedig a felvert tojás fehérjét óvatosan, hogy ne nagyon törjük össze hozzá keverjük ehhez a masszához.
Kivajazott kuglóf formába a tészta felét beleöntjük a másik feléhez hozzáadjuk a kakaóport és megkeverjük. Ezután ezt is a formába öntjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig, majd 180 fokon még 20 percig sütjük.
A bögre mérete minden hozzávalónál 2,5 dl.
A kalácstészta lágyabb ugyan, mint a kenyértészta, de nem sokkal, és semmi estre sem ragacsos. Az élesztővel sem kel túlságosan bőkezűen bánnunk, hiszen ha túlkelesztjük a tésztát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt, a porcukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson. 3...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet langyosítsuk meg és adjunk hozzá egy mokkáskanálnyi édesítőszert, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ha az élesztő „felfutott”, akkor keverjük össze a lisztet, az édesítősz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Közepes