menu

Családireceptkönyv.hu

Élőflórás kókuszjoghurt (vegán)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


b. 20 dkg friss kókuszhús vagy kezeletlen kókuszreszelék,

7-8 dl víz,

1 evőkanál kristálycukor, vagy egy csapott evőkanál méz, vagy datolyaszirup vagy agávészirup, juharszirup, kókuszvirágcukor stb, ki mivel szeretné, FIGYELEM! semmilyen cukoralkohollal (xilit, eritrit) nem fog működni,

3 dkg tápióka keményítő vagy nyílgyökér liszt,

2 db kapszulás probiotikum : olyat válasszatok, amelyik ezek közül legalább az egyik baktériumtörzset tartalmazza: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus,

sterilizált csavaros tetejű kisüvegek.

Elkészítés:


Frissen feltört kókuszdió felaprított húsát (lehet reszeléket is használni) forralva néhány percig főztem, majd langyosra hűtöttem és kétszer két percig turmixoltam. Leszűrtem. A kókusztejhez hozzáadtam a cukrot (fontos hogy ne cukoralkohol legyen!), majd pár kanálnyit külön kivettem és abban csomómentesre kevertem el a tápióka keményítőt. A kókusztejet elkezdtem melegíteni szépen lassan (nem szabad forrnia) felfőztem a csomómentesre kikervert tápióka keményítővel. 3-4 perc kevergetés-főzés után eléri azt a nyúlós puding szerű állagot amire szükségünk van, ekkor levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. Amikor már langyos, 40 Celsius fok körüli a hőmérséklete, (ettől több ne legyen ez fontos mert a baktériumok elpusztulnának) akkor két probiotikus kapszulát kihengergetünk, pár kanálnyi langyos vízben eloldjuk és jó alaposan hozzákeverjük a kókuszos masszánkhoz. Ezután mehet bele a kisüvegekbe és egyenletes meleg helyre kell tenni. Ha nincs joghurtkészítő gépünk akkor langyos radiátorra vagy mintha befőtteket dunsztolnánk, párnák-paplanok közé kell rakni egy fél napra legalább. Onnan tudjuk hogy már elkészült, hogy kellemes savanykás íze lesz, az állaga a kocsonyáshoz hasonlatosabb, nem az a nyúlós mint mikor csak összefőztük a keményítővel. Ezután mehet a hűtőbe kb. egy hétig garantáltan semmi baja nem lesz.

Trükkök, tippek, praktikák:


Én a képeken látható joghurtokat Symbiotic Candida Balance + Natren Bifido Factor Dairy Free-vel oltottam be, de működik más patikai vagy webáruházas tejsav baktérium kultúrákkal is, el kell olvasni, hogy milyen baktérium törzseket tartalmaz.
Mivel ez a joghurt nem "hamis" joghurt azaz a kellemes savanykás - édes ízharmóniát nem cukoralkohol és citromlé adja, hanem a baktérium kultúrák savanyítják, ezért sokkal jobban hasonlít az állati tejekkel készült tejkészítményekhez. Az erjedés folytán szinte 100%-ig elmegy az erőteljes kókuszillat és kókuszíz is, így tehát bátran ajánlom az állati tejekből készült kefír-tejföl-joghurt helyettesítésére húsos-zöldséges ételek tetejére is, pl. a töltött káposztára, rakott kelkáposztára vagy egyéb rakottas húsos ételekhez.
Mivel élőflórás ezért én azt javaslom, hogy ezt már ne főzzük, süssük, csak nyersen használjuk, így kiaknázhatjuk a baktériumok bélflóránkra gyakorolt pozitív hatásait is. Ez így valódi gyógyszer!
Változatosan felhasználhatjuk, sós ételekhez is nyersen, vagy felnőttnek-gyereknek magvas házi műzlihez vagy cukormentes lekvárral vagy hideg gyümölcsleveshez vagy gyümölcs-zöldséges smoothie-hoz vagy házi fagyi készítéshez alapnak, esetleg pohár desszertként, ki mivel szeretné.
Ha nem kristálycukorral hanem mézzel etetjük a baktérium kultúrákat akkor már nem vegán, ugyanígy figyeljünk oda a baktérium törzsekre is, ha állati tejalapú akkor már szintén nem mondható vegánnak.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Karfiolpörkölt - OK
Karfiolpörkölt - OK

1. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. 2. Olajat hevítünk, beletesszük a finomra vágott hagymát, és aranysárgára pirítjuk. 3. Megszórjuk pirospaprikával, azonnal felen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Petersilien-Tofu-Creme
Petersilien-Tofu-Creme

Schritt 1 Tofu in grobe Stücke schneiden. Petersilie waschen, trocken schütteln und grob hacken. Den Knoblauch schälen und grob würfeln. Schritt 2 Tofu, Petersilie und Knobla...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Selymes tojáskrém
Selymes tojáskrém

A tojásokat főzzük keményre egy fazékban. Érdemes hideg vízbe helyezni a tojásokat, és lassan felforralni a vizet, mert így biztos, hogy nem pattan meg a héja. Hámozzuk meg a megfő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Klasszikus madártej
Klasszikus madártej

Ezt nagyon szeretjük, könnyű, gyors desszert... mindig házi tejből készül, legfőképpen azért, mert ehhez szinte nem is kell cukor... ugyanis a házi tej már magában is édes a tejcuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk