b. 20 dkg friss kókuszhús vagy kezeletlen kókuszreszelék,
7-8 dl víz,
1 evőkanál kristálycukor, vagy egy csapott evőkanál méz, vagy datolyaszirup vagy agávészirup, juharszirup, kókuszvirágcukor stb, ki mivel szeretné, FIGYELEM! semmilyen cukoralkohollal (xilit, eritrit) nem fog működni,
3 dkg tápióka keményítő vagy nyílgyökér liszt,
2 db kapszulás probiotikum : olyat válasszatok, amelyik ezek közül legalább az egyik baktériumtörzset tartalmazza: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus,
sterilizált csavaros tetejű kisüvegek.
Frissen feltört kókuszdió felaprított húsát (lehet reszeléket is használni) forralva néhány percig főztem, majd langyosra hűtöttem és kétszer két percig turmixoltam. Leszűrtem. A kókusztejhez hozzáadtam a cukrot (fontos hogy ne cukoralkohol legyen!), majd pár kanálnyit külön kivettem és abban csomómentesre kevertem el a tápióka keményítőt. A kókusztejet elkezdtem melegíteni szépen lassan (nem szabad forrnia) felfőztem a csomómentesre kikervert tápióka keményítővel. 3-4 perc kevergetés-főzés után eléri azt a nyúlós puding szerű állagot amire szükségünk van, ekkor levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. Amikor már langyos, 40 Celsius fok körüli a hőmérséklete, (ettől több ne legyen ez fontos mert a baktériumok elpusztulnának) akkor két probiotikus kapszulát kihengergetünk, pár kanálnyi langyos vízben eloldjuk és jó alaposan hozzákeverjük a kókuszos masszánkhoz. Ezután mehet bele a kisüvegekbe és egyenletes meleg helyre kell tenni. Ha nincs joghurtkészítő gépünk akkor langyos radiátorra vagy mintha befőtteket dunsztolnánk, párnák-paplanok közé kell rakni egy fél napra legalább. Onnan tudjuk hogy már elkészült, hogy kellemes savanykás íze lesz, az állaga a kocsonyáshoz hasonlatosabb, nem az a nyúlós mint mikor csak összefőztük a keményítővel. Ezután mehet a hűtőbe kb. egy hétig garantáltan semmi baja nem lesz.
Én a képeken látható joghurtokat Symbiotic Candida Balance + Natren Bifido Factor Dairy Free-vel oltottam be, de működik más patikai vagy webáruházas tejsav baktérium kultúrákkal is, el kell olvasni, hogy milyen baktérium törzseket tartalmaz.
Mivel ez a joghurt nem "hamis" joghurt azaz a kellemes savanykás - édes ízharmóniát nem cukoralkohol és citromlé adja, hanem a baktérium kultúrák savanyítják, ezért sokkal jobban hasonlít az állati tejekkel készült tejkészítményekhez. Az erjedés folytán szinte 100%-ig elmegy az erőteljes kókuszillat és kókuszíz is, így tehát bátran ajánlom az állati tejekből készült kefír-tejföl-joghurt helyettesítésére húsos-zöldséges ételek tetejére is, pl. a töltött káposztára, rakott kelkáposztára vagy egyéb rakottas húsos ételekhez.
Mivel élőflórás ezért én azt javaslom, hogy ezt már ne főzzük, süssük, csak nyersen használjuk, így kiaknázhatjuk a baktériumok bélflóránkra gyakorolt pozitív hatásait is. Ez így valódi gyógyszer!
Változatosan felhasználhatjuk, sós ételekhez is nyersen, vagy felnőttnek-gyereknek magvas házi műzlihez vagy cukormentes lekvárral vagy hideg gyümölcsleveshez vagy gyümölcs-zöldséges smoothie-hoz vagy házi fagyi készítéshez alapnak, esetleg pohár desszertként, ki mivel szeretné.
Ha nem kristálycukorral hanem mézzel etetjük a baktérium kultúrákat akkor már nem vegán, ugyanígy figyeljünk oda a baktérium törzsekre is, ha állati tejalapú akkor már szintén nem mondható vegánnak.
1. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. 2. Olajat hevítünk, beletesszük a finomra vágott hagymát, és aranysárgára pirítjuk. 3. Megszórjuk pirospaprikával, azonnal felen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSchritt 1 Tofu in grobe Stücke schneiden. Petersilie waschen, trocken schütteln und grob hacken. Den Knoblauch schälen und grob würfeln. Schritt 2 Tofu, Petersilie und Knobla...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat főzzük keményre egy fazékban. Érdemes hideg vízbe helyezni a tojásokat, és lassan felforralni a vizet, mert így biztos, hogy nem pattan meg a héja. Hámozzuk meg a megfő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzt nagyon szeretjük, könnyű, gyors desszert... mindig házi tejből készül, legfőképpen azért, mert ehhez szinte nem is kell cukor... ugyanis a házi tej már magában is édes a tejcuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű