menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


5 literes üveghez szükség van 2,6 kg. fürtös uborkára, 1 csokor kaporra, 3 gerezd fokhagymára, 2 kanál sóra, és annyi meleg ( nem forró) vízre, amennyi az üvegbe belefér. Az üveg tetejére kenyeret tegyünk. Krumplival is beindíthatjuk az erjedést, amit előtte szeletekre vágunk, az üveg aljára, közepére, és tetejére is teszünk belőle. A krumplival kovászolt uborka leve kevésbé zavaros, akár ivóléként is fogyasztható hűtve.

Elkészítés:


Tapasztalatom szerint, az így kovászolt ubi, hosszabb ideig eláll, bár pontosan nem tudtam lemérni meddig, mert mindig elfogyott, mielőtt romlásnak indult volna.
Az uborkákat jól megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszában, mindkét végét bevágjuk. Az üvegbe szépen sorakoztatva berakjuk, közé kaprot, néhány fokhagymagerezdet teszünk, esetleg kevés csípős zöld paprikát, vagy csilit, de tehetünk hozzá ízlés szerint 1 fej lilahagymát is. A sót, mielőtt vízzel felöntenénk szórjuk a tetejére. Általános szabály, hogy minden liter vízhez 1 evőkanál só kell, tehát ha kisebb mennyiségben készítjük, ez tartsuk szem előtt. Az öt literes üvegbe két evőkanálnyi só kell. A tetejére tegyük a kenyeret, amit gézbe csomagolunk. Így könnyen kiemelhető 3 - 4 nap múltán, amikor kész a kovászos uborkánk.
Mint írtam, szinte minden kovászolható, így minden további magyarázat nélkül, néhány képet csatolok korábbi műveimből.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egyszerű, kovászos uborka.
Kovászolt cukkini hagymával, sárgarépával.
Kovászolt karfiol uborkával, sárgarépával, csípősen.

Kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kovászos uborka 2.
Kovászos uborka 2.

Az uborkákat mosd át jó alaposan, akár többször is. Ezután mindegyiknek vágd le a végeit, majd szurkáld meg őket néhány helyen. Az üveget fertőtlenítsd ki, majd tedd az aljára a ka...

Elkészítési idő: 3-4 nap
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Gyors pácolt sós uborka
Gyors pácolt sós uborka

Az uborkákat jó alaposan megmossuk, és a két végét levágjuk, én bevagdosom, mint a kovászos uborkát szokás, de elegendő megszurkálni az apró uborkákat. A kaprot és a gyümölcsfa lev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Kovászos uborka téli
Kovászos uborka téli

Az uborkát váltott vízben alaposan megmossuk.A kaprot leöblítjük, és az 5 l -es üveg aljára tesszük.Az uborkát sorba rendezve az üvegbe helyezzük, közé fokhagymát és borsot teszünk...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: ani44
Készítsünk finom ecetes savanyúságot a nagymama rece
Készítsünk finom ecetes savanyúságot a nagymama rece

Ecetes hagyma – Szükségünk lesz egy kiló, lehetőleg minél kisebb, diónagyságú hagymára. Továbbá szerezzünk be egy kisebb csípős paprikát, borsot, tormát, sót, cukrot, vörösborecete...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk