menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyáskrém készítése házilag


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 2 kg tisztasúlyú paradicsom (legjobb a konzervparadicsom, mivel ennek apró magvai vannak, kevés a leve és hamar sűrűsödik),
- 1 kg tisztasúlyú piros, érett pritamin paprika, esetleg kápia paprika,
- 3 nagyobb fej vöröshagyma,
- 3 cikk nagyobb fokhagyma,
- 1 púpozott teáskanál őrölt fűszerkömény,
- 3 tk só,
- 1 tk őrölt bors,
- ízlés szerint csípős paprika.

Elkészítés:



A paradicsomot és a paprikát megmossuk. A paprikát ketté vágjuk, magházától megszabadítjuk és szorosan egymás mellé fektetjük egy tepsibe. Előre melegített 180 oC-os sütőbe toljuk és 45 percig sütjük.

Vizet forralunk. A forró, lobogó vízbe a paradicsomot néhány másodpercre belerakjuk, majd egy tálba kiszedjük. Könnyebb így a héját lehúzni róla.

A paradicsomokat lehéjazzuk, összevágjuk és beletesszük egy nagyobb lábasba. Elkezdjük takaréklángon főzni, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Miközben fő a sütőből kiszedett paprikát szintén lehéjazzuk. Azért kell a sütőben „sütni”, mert a héja így könnyedén eltávolítható és finomabb is a sütés hatására.

Hozzáadjuk ezt is a paradicsomhoz, összeforraljuk és egy botmixer segítségével alaposan besűrítjük.


Kb. 2 órát nagyon takaréklángon, gyakran megkavarva még főzzük, közben megkóstoljuk és szükség szerint még ízesítjük. Üvegekben töltjük, fém kupakkal lezárjuk, majd mindegyiket 1-2 percre a feje tetejére állítjuk és takaró között hagyjuk kihűlni. Célszerű 3 dl-es üvegeket használni.

Aki szereti a csípőset, tehet bele cseresznyepaprikát, macskatöke paprikát, vagy bármilyen más erős paprikát ízlése szerint.
Mivel nem tartalmaz tartósítószert ezért ajánlatos kisebb üvegekbe tölteni, felbontás után pedig hűtőszekrényben tárolni.
Kitűnően ízesíthetünk vele gulyáslevest, pörköltöket és elengedhetetlen ízesítője a töltött káposztának

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gyurkó
CSALAMÁDÉ
CSALAMÁDÉ

A megtisztított alapanyagokat összeaprítom. A répát reszelem, a káposztát, a hagymaféléket, a paprikát, az uborkát V gyalu segítségével csíkozom szép egyenletesre. Rászórom a cukro...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vödrös savanyúság
Vödrös savanyúság

A vízbe feloldom a sót, a cukrot, beleteszem a fűszereket, a borként, a nátrium benzoátot, és máris készen áll arra, hogy bármikor hozzáadjuk a savanyításra szánt zöldségeket. Ter...

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karfiollal töltött paradicsompaprika
Karfiollal töltött paradicsompaprika

A paradicsompaprikákat megmossuk,kicsumázzuk.A karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk.A vizet felforraljuk a sóval,cukorral,ecettel és a fűszerekkel.Mikor a víz forr,rendre beletes...

Elkészítési idő: 50
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Imre
Káposztasaláta
Káposztasaláta

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, negyedekbe vágjuk, majd egyesével legyaluljuk. Én uborkagyalun szoktam. Besózzuk, és hagyjuk picit állni, míg összeesik kicsit. A hagymák...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk