menu

Családireceptkönyv.hu

Menta és csalán házassága


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Hozzávalók:
1 kosár friss csalán
1 csokor menta (szerintem a szárított nem jó)
2 db nagyobb alma (valami jellegtelen ízű legyen)
1 citrom leve
30-40 dkg barna cukor
zselépor (most agar-agart használtam)
kevés víz

Elkészítés:


A leszedett csalánt többször átmossuk ,majd a leveleit letépkedjük.
Lehet fordítva is, akkor könnyebb picit :D. Természetesen még mindig kesztyűben dolgozunk,hacsak nincs ízületi gyulladásunk,mert arra a csípése kiváló.. Az utolsó mosás az már leforrázás legyen és innentől kezdve megszabadulhatunk a kerti kesztyű használatától. (Érdemes jól elrejteni és kitenni a napra, hogy párunk ne lássa,hogy csuromvizes meg ráadásul mélyzöld-foltos is lett!!!)
Szóval a forrázás elveszi a csalán csípősségét,ami így már mehet a fazékba a megmosott mentával és a kockára vágott almával együtt.Ha kell, egy kis vízet öntsünk alá, csavarjuk bele a citromlevet, és addig főzzük, amíg össze nem esik -ez kb. 20 perc kis lángon. Ekkor az egész mehet a turmixba,majd vissza a lábasba.Hozzákeverjük a cukrot és folyamatosan keverjük(akinek kevés a fenti mennyiség, tehet bele többet is), lehet ízesíteni vaniliával, esetleg kardamommal, és jöhet a zselésítő a legvégén. Jól összekeverjük , egyet forralunk még rajta és mehetnek az üvegekbe,majd a szárazdunsztba.
Íme,a végeredmény: (jó sötét spenótzöld színű lett)

Trükkök, tippek, praktikák:


nta és csalán házassága
Mai napra levendula-lekvárt terveztem, de a fekete szeder bokrom elfelejtett teremni,s hát az bizony kihagyhatatlan belőle.... De mivel mindenáron lekvárfőzésre készültem, és gondolván az őszi vitaminhiány fedezésére is, jó ötletnek tűnt a csalánlekvár főzése.
A napokban megadta magát a kis traktoros fűnyírónk,emiatt a kert telis-tele volt már csalánnal.
Párom igencsak helyeselte az ötletet, legalább nem neki kell gaztalanítania-ezt amúgy rosszul gondolta,mert próbamennyiségnek nem igazán sok kellett. :D Szóval elkértem az egyik kerti munkakesztyűt, ami az első pillanatokban megbukott,mert rajta keresztül is csípett,mint az állat. Próba a második kesztyűvel következett,ami jól vizsgázott, így pillanatokon belül megvolt az alap a lekváromhoz. Ekkor rákerestem a neten valamilyen receptre,de pechemre sehol sem találtam. Itt volt az a pont,amikor még meggondolhattam volna a dolgot,de ha már ennyi csalán miatt harci sérüléseket is elszenvedtem,hát ne legyen hiába.. :D
Régebben készítettem már csalánkrém-levest, azt krumplival dúsítottam,de azt lekvárba mégsem tehetek, így az alma mellett tettem le a voksomat. Elolvastam néhány fórumot is és sokan mondták, hogy amiatt nem jó a csalán,mert nincs jó íze. Ekkor úgy döntöttem, hogy akkor összeházasítom mentával, és az egy jó döntésnek bizonyult.
Na, akkor csapjunk a lecsóba, ill. a csalánba:

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tökbefőtt
Tökbefőtt

10 kg megmosott, megtisztított, felkockázott tökhúst 10 liter vízbe rakunk, melybe előzőleg 2 dl 20%-os ecetet kevertünk. 24 órán keresztül, (de legalább egy éjjelen át) áztatjuk....

Elkészítési idő: 1-1.5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Illatos sütőtöklekvár
Illatos sütőtöklekvár

Egy nagyobb sütőtököt megfosztunk a héjától, a magoktól, és felkockázzuk. Mérjük le, a fenti adatok nekem 1,2 kg-hoz voltak elegendőek, de a főzés közben még alakíthattok az ízvilá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Narancslekvár
Narancslekvár

A narancsot és a citromot vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér rész rajta maradjon a gyümölcsökön - keserű lesz tőle a lekvár. Apróra vágjuk a héjakat, és 3 dl vízben 30 dkg cuk...

Elkészítési idő: 3-4 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Vaníliás-ánizsos birslekvár
Vaníliás-ánizsos birslekvár

Először a megmosott birset és az almát magházától megtisztítva, a citromlével együtt vízben feltesszük főni: Közben hozzáadjuk a fűszereket: vaníliát,fahéjat,szegfűszeget,csillagá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk