A cékla eltevése nálam.
A céklát jól megmossuk, meghámozzuk,elvágjuk ha nagy és köménymaggal. meleg vízbe téve lefedve puhára pároljuk. Ha kész vékony szeletekre vágjuk, a főzővíz felhasználásával szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk, sóval, még kevés tört köménymaggal, pici cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát üvegekbe rakjuk, a tetejére mehet tormaszelet aki szereti, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi nátrium benzonátot, lezárjuk és 8-10-percig gőzöljük még. Üvegenként 3/4 -1-kanál az ecet aránya.
Ezután száraz dunsztba megy amíg ki nem hűlik.
Arányok.
2 kg cékla
15 dkg cukor
7 dl víz
5 evőkanál ecet
2 kiskanál köménymag
1 evőkanál só
1 kiskanál tartósítószer.-nátrium benzonát.
A cékla eltevése nálam.
A céklát jól megmossuk, meghámozzuk,elvágjuk ha nagy és köménymaggal. meleg vízbe téve lefedve puhára pároljuk. Ha kész vékony szeletekre vágjuk, a főzővíz felhasználásával szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk, sóval, még kevés tört köménymaggal, pici cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát üvegekbe rakjuk, a tetejére mehet tormaszelet aki szereti, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi nátrium benzonátot, lezárjuk és 8-10-percig gőzöljük még. Üvegenként 3/4 -1-kanál az ecet aránya.
Ezután száraz dunsztba megy amíg ki nem hűlik.
Arányok.
2 kg cékla
15 dkg cukor
7 dl víz
5 evőkanál ecet
2 kiskanál köménymag
1 evőkanál só
1 kiskanál tartósítószer.-nátrium benzonát.
Az üveg aljába teszek egy csokor kaprot. Az uborkákat a mosogatóban vízbe rakom. Mindegyiket alaposan megdörzsölöm a kezemmel, és levágok a két végéből kb. 1-1 cm-t, majd 3 hel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAlaposan mosd meg az uborkákat, vágd le az uborkák végeit, vágd be őket két irányból úgy, ahogy a kovászos uborkánál szokás. Pakold az uborkákat az üvegbe jó szorosan; minél több...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKáposztagyaluval jó vékonyra szeleteljük a káposztát. Köménnyel, sóval megszórjuk. Annyi vízben, amennyi kb ellepi majd cukrot, sót, ecetet teszünk. Addig kavarjuk, amíg minden el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztafejek torzsa részét kivályuk késsel, üreget képezve, amit megtöltünk csurig sóval. Sorba rakjuk a hordóban a fejeket sós üregükkel felfelé, a sorok közé fektetünk bőven k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű