menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


5 l-es üveghez:

2-3 kg közepes méretű kovászolni való uborka
6 dkg só (4 evőkanál)
2 csokor kapor
25 dkg kenyér
1 fej fokhagyma
2 l meleg víz
1 db 5 literes befőttes üveg

Elkészítés:




Az üveg aljába teszek egy csokor kaprot. Az uborkákat a mosogatóban vízbe rakom. Mindegyiket alaposan megdörzsölöm a kezemmel, és levágok a két végéből kb. 1-1 cm-t, majd 3 helyen hosszában bevágom az oldalát, hogy jobban átjárhassa majd a sós víz.

Bepakolom őket az üvegbe, és rádobálom a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. A tetejére rakom a másik csokor kaprot, felöntöm kb. 2 liter sós meleg vízzel, hogy teljesen ellepje az uborkát, és a tetejére teszem a kenyeret. A vízet mindig megkóstolom, és akkor elég sós, ha olyan, amilyennek a kész uborkát szeretném.

Az üveg tetejére egy kistányért helyezek és kirakom a napra. Éjszakára is kint hagyom. Nagy melegben maximum 3 nap alatt megérik. Ha jónak gondolom, akkor óvatosan kiveszek egy darabot belőle, és megkóstolom. Ha tényleg elég érett, akkor leszedem róla a kenyeret és a kaprot. Az uborkákat műanyag dobozba teszem, ráöntöm a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobálom a fokhagymákat is.


Kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Paprikába töltött káposzta
Paprikába töltött káposzta

Egy fedeles műanyag edénybe összeállítjuk az alaplét, jól megkavargatjuk, hogy a cukor, a só feloldódjon. A káposztát megtisztítjuk, vékony szálakra vágjuk, a paprikát úgyszintén...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ildikó
Savanyú uborka
Savanyú uborka

7,5 dl vizet 2,5 dl ecettel és 4 t.k. sóval, 8 e.k. cukorral összekeverjük. Addig keverjük, amíg elolvad a cukor és a só. Az üvegek aljára tesszük a kaprot és 1 babérlevelet. E...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Fokhagymás paprika
Fokhagymás paprika

A fokhagymás paprika kitűnő előétel. A piros húsú paprika és a finomra vágott fokhagyma hófehér szikrácskáinak kombinációja nemcsak díszíti az étel küllemét, de étvágygerjesztővé i...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Péter
Sváb krumplisaláta
Sváb krumplisaláta

A hámozatlan krumplit enyhén sós vízbe tegyük fel főzni (olyan krumplit válaszunk, ami nem fő szét). Kb. 30 perc alatt elkészül, utána csorgassunk rá hideg vizet pár percig, hogy k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk