50 dkg keskeny metélt
25 dkg darált mák,
40 dkg reszelt alma,
6 tojás,
30 dkg. cukor,
2 dl. tejföl,
2 cs. vaníliás cukor,
1 db. citrom reszelt héja,
1 tk. őrölt fahéj,
8 dkg. méz,
10 dkg. vaj,
10 dkg. mazsola,
kevés vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez.
A tésztát az előírás szerint enyhén sós vízben kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük.. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját habosra keverjük a vajjal és 20 dkg cukorral. Amikor jó habos, beletesszük a mézet, a citromhéjat, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a mákot. Jól kikeverjük. Beleszórjuk a mazsolát, és beletesszük a meghámozott almát.
A tojások fehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. Az almás-mákos masszát a tésztával elkeverjük majd óvatosan belekeverjük a tojáshabot.
Kivajazott, morzsázott tepsibe vagy hőálló tálba öntjük, 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 40-50 perc). Kicsit hűlni hagyjuk, szeleteljük és tálaljuk.
Magában is nagyon finom, de adhatunk hozzá cukros tejfölt, lekvárt is.
A cukrot mindenki a saját ízlése szerint adja hozzá. Ki édesebben ki nem annyira édesen szereti.
A túrót egy közepes méretű tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, 2 felvert tojást, valamint az apróra vágott újhagymát és a kaprot. Sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük vele a rétesla...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézTészta elkészítése: Keverjük el a vizet a tojásokkal, és a sóval, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze. (ragacsos tészta lesz, de ne adjunk hozzá több lisztet!!!) Pihen...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojás sárgáját a vajjal és a cukorral babosra keverem, a fehérjét kemény habbá verem. 2. A tojássárgájás masszához hozzá adom a beáztatott aszalt gyümölcsöket, a lisztet, a t...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókból kelttésztát dagasztunk. Meleg helyen 2-3-szorosára kelesztjük. Olajozott deszkára olajos kézzel gombósokat szakítunk és a deszkára kissé lelapítva rakjuk pihenni....
Elkészítési idő: kb. 60 perc Nehézség: Könnyű