menu

Családireceptkönyv.hu

Almás kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta
700 g liszt (kb.),200 ml tej ,10 g porélesztő ,2 db tojás
100 g vaj, 2 ek cukor (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
csipet só,1 cs vaníliás cukor

Töltelék
3 db alma (golden),100 g mazsola

Szirup
150 ml víz ,3 ek cukor

Kenéséhez
1 db tojássárgája ,1 ek tej

Elkészítés:


Az élesztőt keverjük el 1 ek cukorral és 2 ek liszttel elkevert langyos tejben, hagyjuk meleg helyen felfutni.
Olvasszuk fel a vajat, és hagyjuk egy kicsit visszahűlni.
Szitáljuk át a lisztet, majd keverjük össze a sóval és a maradék cukorral, vaníliás cukorral.
Öntsük hozzá a felfutott élesztőt, a visszahűtött olvasztott vajat, a tojásokat. A liszt fokozatos adagolása közben gyúrjunk lágy tésztát belőle.
Fedjük le folpackkal és hagyjuk meleg helyen 1,5 óráig kelni. (Közben kb.fél óra után egyszer gyúrjuk át).

A töltelékhez hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra az almát, meleg vízben mossuk meg és csepegtessük le a mazsolát.
Melegítsük közepes lángon a vízben oldódásig a cukrot, tegyük hozzá az almát, főzzük a szirupban (folyamatosan kevergetve) 10 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mazsolát, és jól keverjük össze. Hagyjuk hűlni.

A tésztát osszuk fel 3/4 és 1/4 arányban. A negyede rejti a tölteléket, a nagyobb pedig az amit majd rászövünk.
A kisebbik tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap alakúra, tegyük a közepére a tölteléket (a töltelék ne legyen forró!), és formázzuk hengerré. Az illesztés kerüljün alulra.
A nagyobbik tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vasatagságú ovális formára. Tegyük zsírpapírral bélelt tepsire.
Tegyük a töltelékes hengert a közepére. Az alsó lapot vágjuk fel kb. 8mm széles csíkokra, 45°-os szögben.

A tövénél oldalt a képen látható módon vágjuk ki a felesleges részt, hogy csak 1-1 zárófül maradjon a végeken. Először ezt hajtsuk fel rá. A csíkokat szorosan szőjük össze.
Kenjük meg a tetejét a tejjel elkevert tojássárgájával. Hagyjuk állni 20 percig.
Süssük előmelegített 190 °C hőmérsékletű sütőben 30 -35 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tölteléket lehet variálni bármivel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Mákos kalács (Gasztromanus)
Mákos kalács (Gasztromanus)

A lisztet egy tálba szitáljuk. A langyos tejbe mehet bele az élesztő a cukor 3 kanál liszt a kimértből. Futtassuk fel. A lisztből vegyünk ki egy kisebb tálba kb. 10-15 dkg. A tö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Banán kalács (Annuskám)
Banán kalács (Annuskám)

Azzal kezdünk, hogy tálba szitáljuk a kenyérlisztet, vaníliás porcukort, sót és a tejport. Beleszórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Narancsos-csokis fátyol
Narancsos-csokis fátyol

A vajat megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük és egy nagyobb tálba öntjük őket. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, a sót és a lisztet. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar KARÁCSONYI BEIGLI
KARÁCSONYI BEIGLI

1.A lisztből és a Ramából egy csipet sóval, cukorral, 1 dl tejföllel, valamint a kevés tejben feloldott élesztővel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk, 15 percig pihentetj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk