menu

Családireceptkönyv.hu

Beignet (francia fánk)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 dl tej,3 dl kefír,40 g friss élesztő,2,5 ek cukor,45 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna,csipet só,kb 1 1/2 l olaj a sütéshez
sok porcukor

Rumos karamell szósz
20 dkg cukor,3 ek vaj,80 ml víz,60 ml rum,csipet só,60 ml tejszín

Vaníliaöntet
2,5 dl tejszín,2,5 dl tej,1 vaníliarúd,4 tojássárgája,5 dkg cukor

Elkészítés:


Kis lábosban forrásig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefírt. Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk 5 percig pihenni.

Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává - nagyon ragacsos marad!
Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Amikor legalább duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét a szokásosnál vastagabban magszórjuk liszttel és kinyomkodjuk a tésztából a levegőt. Labdát formázunk belőle és 0,5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3x4 cm-es téglalapokra vágjuk. - kb 50 db lesz belőle.

Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepesen erős lángon kisütjük a fánkokat - egyszerre 5-7 darabot, egyszer megfordítva. Papírtörlőre szedjük, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.

Rumos karamell szósz:
A cukrot kis lábosba tesszük és felolvasztjuk. Közepesen alacsony lángon addig hevítjük, amíg világos borostyán színe lesz. Hozááadjuk a hideg vajat, vizet, rumot és egy csipet sót és közepesen alacsony lángon újra addig hevítjük, amíg a cukor teljesen felolvad és homogén öntetet kapunk. Hozzákeverjük a tejszínt, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.

Vanília öntet:
A tejet és a tejszínt kis lábosbanforráspontig melegítjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és a rudat is. Közben a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. A tejből kivesszük a vaníliarudat, a tejes keverékből kanalanként a tojáshoz keverjük kb. az egyharmadát, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Közepesen erős láng felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mézeskalács
Mézeskalács

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre Hozzávalók: – 8 bögre finomliszt (pont 1 kg) – másfél bögre porcukor (30 dkg) – 3 teáskanál szódabikarbóna – 1 evőkanál mézeskalács fűszer...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Kelt rétes
Kelt rétes

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar A jó kelttészta titka
A jó kelttészta titka

Gyakran találkozunk receptekkel,mely az adalékok között felsorolja a víz,vagy tej mennyiségét. Mit is jelent ez,ha nincs értelmezve külön? Azt jelenti,hogy az előírt élesztő menn...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
5 perces turós kuglóf
5 perces turós kuglóf

1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre. 2. A margarint enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva. Ezután a csipe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk