menu

Családireceptkönyv.hu

Krémes


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


0,5 kg vajas tészta

(lehet kapni Lidl-ben készen), ebből kell megsütni a 2 db 30 x 40-es lapot. Ezeket félretesszük, megsüthetjük előző nap is.

2 l tej
4 cs vaníliáscukor, vagy 1 rúd vanília rúd
8 db tojás szétválasztva (fehérje és sárgája külön kel)
23 dkg kristálycukor
13 dkg kristálycukor
27 dkg rétesliszt
szóráshoz porcukor

Elkészítés:


a 2 liter tejbe beletesszük a van. cukrot(rudat) a 23 dkg kr.cukrot és feltesszük melegedni. Addig mindenképp keverni kell, amíg a cukor feloldódik, utána már otthagyhatjuk, nem fog leégni...
El kell kezdeni a 8 tojás fehérjét habbá verni, ide jó ha van egy segítő kéz, vagy egy állványos habverő, mert szükség lesz a kezünkre máshol is:) Amikor a hab már elég kemény hozzá tesszük a 13 dkg kristálycukrot és tovább verjük.
Eközben kell kivenni a tejből langyos állapotában kb 4 dl mennyiséget, amit a tojássárgákkal alaposan össze kell keverni, és a 27 dkg réteslisztet még hozzá adagolni és ezzel is teljesen simára keverni. Ha túl meleg lenne a tej, akkor csomós lesz a pudingunk. Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük a tojásos, lisztes pempőt, és az egészet intenzív keverés mellett a tűzön hagyva sűrűre főzzük.
Ha jól időzítettünk, akkor a tojások fehérjéből készített cukros habunk már elég erős. A pudingot ekkor levesszük a tűzről, és nagyon finoman beleforgatjuk a tojáshabot. Amikor beleforgattuk, akkor visszatesszük a tűzre, és újra átforrósítjuk az egészet, vagyis addig keverjük (finoman, de határozottan, amíg újra "megrottyan" az egész. Ezzel van kész a krémes töltelékünk.
A magas falu edénybe belekészített kisült vajas lapra öntjük a még forró tölteléket, elsimítjuk és hűlni hagyjuk. Ha már nem forró betesszük a hűtőbe és néhány órát hűtjük, hogy teljesen hideg legyen, és alaposan megkössön.
Ha már úgy érezzük, hogy elég masszív a töltelékünk, akkor ráhelyezzük a második kisült vajas lapot, és az egészet egy ügyes mozdulattal megfordítjuk, hogy az alsó lap kerüljön felülre. Szeleteljük, porcukorral megszórjuk és jól megesszük:))) A vendégeknek pedig készítünk egy újabb adagot:)
Sok sikert!!! Megéri a fáradságot.

Trükkök, tippek, praktikák:


Először az összes hozzávalót készítsük elő, mert később nem lesz időnk rá:)
A recept egy kb 30 x 40 cm-es adag elkészítéséhez szól, szükség lesz egy kb ekkora nagyságú magas falu edényre, valamint egy ekkora sütőlemezre. Ha nincs ekkora lemezünk, használható a sütőedény fejre fordítva:)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fitnesz túrótorta liszt és cukor nélkül
Fitnesz túrótorta liszt és cukor nélkül

A krémtúrót és „darabos” túrót kézi mixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a 4 evőkanál joghurtot és a pudingport. Ha már a krém kellően krémes, folyamatos turmixolás mellett egyenk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Citromos-tejszínes szelet
Citromos-tejszínes szelet

A kekszet beáztatjuk a szirupba hogy megpuhuljon, de ne essen szét, három réteg lesz belőle. A krémhez a tejszínt keményre verjük és hozzáadjuk a tejföl- cukor-citromlé keveré...

Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Hatlapos
Hatlapos

1 A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és alaposan összedolgozzuk, majd 6 egyenlő gombócot formálunk belőle. 2 Egy 20x30 cm-es tepsi hátulját vékonyan megkenjük vajjal, és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Almás krémes piskóta
Almás krémes piskóta

Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük. A tojások fehérjét k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk