menu

Családireceptkönyv.hu

Bolognai lasagne


Írta:

Elk. idő: 1 óra 25 perc
Adag: 8 személyre
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:



Besamel mártás 1 l tejből
Bolognai szósz 500 g húsból
200 g parmezán sajt
350 g lasagna tészta

Elkészítés:


A felhasznált alapanyagokról:

A besamel mártás receptjét itt olvashatod. Hígabb besamelt használj, tehát csapott vagy éppen hogy púpozott evőkanál liszttel számolj.
Az eredeti bolognai szósz receptjét itt olvashatod. 250 g sertés- és 250 g marhahússal számolj, ebből kb. 1 kg szósz lesz.
Eredeti parmezán sajttal lesz az igazi. Ha helyettesíted, akkor minél erősebb ízű és minél keményebb sajtot válassz (pl. a valamivel olcsóbb Grana Padano, esetleg Emmentáli).

Lasagne tésztából tojásos, jó minőségűt válassz, vagy ha van tésztakészítő géped, te magad is elkészítheted. Barilla és Gyermelyi tekintetében jó tapasztalatom van. Fontos, hogy ehhez a recepthez egyáltalán nem kell a tésztát előre megfőzni, tehát teljesen nyers állapotban tedd bele. A besamel és a bolognai szósz nedvességtartalma fogja megpuhítani (ezért kell hígabb besamel).
Ebből a mennyiségből egy kb. 25×35 cm-es tepsiben 4 réteg tésztából álló bolognai lasagne-t tudsz kihozni. Ha először csinálod, akkor érdemes a hozzávalókat a rétegzés előtt legalább szemre kisebb adagokra osztanod, mert első ránézésre nagyon kevés kell a besamelből és a bolognai szószból egy-egy réteg közé, és nagyon sok a sajtból. 4 réteg tészta esetén 5 részre oszd a húst (az alsó réteg tészta alá is kerül belőle), 4 részre a besamelt és szintén 5 részre a sajtot (az utolsó réteg, vagyis a teteje dupla sajtos legyen, hogy szépen megpiruljon).


Bolognai lasagne recept

Készítsd el a bolognai szószt. Ennek a főzése majdnem 3 órát vesz igénybe, tehát előre kell gondolkoznod. Akár hetekkel előre is megfőzheted, mélyhűtőben tárolható. A recept tetején megadott elkészítési időben sem a bolognai szósz, sem a besamel elkészítési ideje nincs benne.
Bolognai lasagne elkészítése 1. - bolognai szósz
Igazi, eredeti bolognai szósz spagettire, lasagnaba.
Készítsd el a besamel mártást.
Bolognai lasagne elkészítése 2. - besamel mártás
Besamel mártás
Reszeld le a sajtot.
A bolognai lasagne összeállításához egy nagy, négyszögletes tepsiben rétegezd a hozzávalókat. Először vajazd ki a tepsit, aztán egy kevés bolognai szósszal kend ki az alját.
Bolognai lasagne elkészítése 3 - rétegzés tepsiben
A kivajazott tepsibe vékonyan teríts egy réteg ragut
Tegyél rá egy réteg tésztát. Rendezd úgy el, hogy befedje az egész tepsit. Valószínűleg nem fogod tudni egész lapokból kirakni, nyugodtan tördelj fél, negyed vagy még kisebb darabokat, és ezekkel rakd ki a formát. Nagyon ne fedjék egymást a tésztalapok, mert akkor nem biztos, hogy átfőnek.
Bolognai lasagne elkészítése 4 - tészta réteg
Mintha kirakós játék lenne, úgy rétegezd a tésztát
Kend be a tésztát besamellel. Fontos, hogy mindenhol fedje, mert különben nem puhul meg.
Bolognai lasagne elkészítése 5 - kendd be besamellel
Mindenhová kerüljön besamel, hogy megpuhuljon a tészta
Tegyél rá egy réteg húst, és ezt is kend el.
Bolognai lasagne elkészítése 6 - bolognai szósz a besamelre
Bolognai szósz a besamelen
Terítsd be egy jó adag reszelt sajttal.
Bolognai lasagne elkészítése 7 - parmezán
Eredeti parmezán a legjobb bele
Folytasd a rétegezést. A tetejére besamellel elkevert bolognai mártás kerüljön, és ezt szórd meg dupla adag sajttal.
Bolognai lasagne 8 - utolsó réteg
A teteje

Bolognai lasagne elkészítése 9 - tetejére parmezán kerül
Dupla adag sajttal szórd meg
Tedd be 180 fokra előmelegített tepsibe, és kb. 60 percig süsd. A bolognai lasagne akkor van kész, ha hullámosra fodrozódik a tészta, és szép barnás-piros ropogósra sül a sajt a tetején.
Bolognai lasagne elkészítése 10 - ropogósra sült a teteje
Kész
Bolognai lasagne tálalása

Ha kész, vedd ki a sütőből és pihentesd 10 percig. Négyszögletes adagokat vágj belőle, úgy tálald. Melegen, frissen a legjobb, de másnap sem utolsó. Nálunk tovább sosem áll el, annyira eteti magát.

Szerintem egyébként az eredeti bolognai lasagne annyira laktató, hogy önálló fogásként is megteszi. Mi szeretjük valamilyen friss salátával enni, akkor kevésbé telíti el az embert.

Jó étvágyat!

Bolognai lasagne

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Detty
Pizza tészta
Pizza tészta

A tejbe keverjük az élesztőt, a cukrot és 10 dk lisztet. Langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, a többi hozzávalóval sima tésztát dagasztunk. Három felé osztjuk, 22-24 dkg egy go...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pizzatészta recept -olasz
Pizzatészta recept -olasz

A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni. Pizzatészta recept: élesztő felfuttatása Futtasd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ani
Kolbászos füstölt sajtos tészta
Kolbászos füstölt sajtos tészta

A tésztát a szokásos módon kifőzzük, majd leöblítjük. A szalonnát, kolbászt, petrezselymet és hagymát felvágjuk. A sajtot lereszeljük. Egy nagy serpenyőben kisütjük a szalonn...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Krémes sajtos makaróni (Rupáner)
Krémes sajtos makaróni (Rupáner)

Elkészítése: 1. A tejet felforrósítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd takarékra vesszük, és a tésztát is beleborítjuk, majd gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. 2. Egy szép,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk