menu

Családireceptkönyv.hu

Közönséges húsleves.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Közönséges húsleves.
Vegyünk egy kiló marhahúst, felsárt vagy hátszínt. (Ezekből tisztább a leves.) Tegyünk egy hibátlan mázzal ellátott vasfazékba 5 liter vizet. Ha jó forró, akkor tegyük a megmosott húst, félmarék sóval a vízbe. Hol a gyakorlat még kevés a főzéshez, minden személyre egy fél kávéskanál sót kell számítani. Öt liter vízből lesz 8-10 személynek való leves. Ha 4 liternyire főzzük le, főzésközben töltögetni kell, mert a hús igen sok főzést kíván, a víz pedig elpárolog. A legkeményebb hús is megfő 2 és fél óra alatt, ha mindég forrhat. Gyöngébb hús másfél óra alatt is elkészül. Ha már egy óráig főtt a hús, tegyünk hozzá: két középnagyságú sárgarépát, két petrezselyem gyökeret, fél zellert, egy egész vereshagymát, fél karalábét, két cikk fokhagymát és tíz szem borsót; mindezt jól megtisztítva és mosva. Ezekkel is addig kell főzni a levest, a míg leszűrhetjük. Ha sertés vagy borjú pecsenyénk van délre, az abból ki szedett nyers csontokat is rakjuk a levesbe. Minél többféle friss húsfajta van, a leves annál jobb. Közbe habszedő (lyukas) kanállal le-le habozzuk. Ha készen van, sűrű drótszitán egy tálba átszűrjük és néhány percig otthagyjuk, hogy teljesen leülepedjék. Így arany tiszta levest nyerünk. Aztán gondosan be kell a levest a tálból a fazékba tölteni s egy kis késhegynyi liszt-finomra törött sáfrányt kell beletenni: ekkor újra forraljuk fel és tegyünk belé, izélésünk és módunk szerint, a levesbe való dolgokból.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: mindenki
Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves
Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves

A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
Daragaluska
Daragaluska

A hozzávalókat jól elkeverjük, majd kb. fél órát pihentetjük. Forrásban lévő vegetás vízbe, vagy a levesbe szaggatjuk bele. Trükkök, tippek, praktikák: Vágott petrezselymet is...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: GereHajnal
Lencseleves
Lencseleves

Fogjunk egy nagyobb fazekat és enyhén pirítsuk meg benne a négy gerezd hámozatlan fokhagymát mindkét oldalán. Amikor már kellően barna mindkét oldalon, vegyük ki, tegyük félre. Önt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Karfiolkrémleves
Karfiolkrémleves

0.5 liter vízben feloldjuk a húsleveskockákat, és a rózsáira szedett karfiolt beletesszük. Utánasózzuk, és ha puhára főtt, áttörjük. A vajból a liszttel világos rántást készítünk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk