10 dkg vaj
9 dl tej
8 dkg cukor
3 dkg élesztő
1 kg rétesliszt
só
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és 3 evőkanál liszttel keverd össze, és tedd langyos helyre, ebből lesz a kovász. A cukrot a maradék tejben oldd fel. A lisztet a kovásszal és a tejjel keverd el, majd dagaszd a tésztát legalább 20 percig.
A vége felé add hozzá a vaj nagy részét. A tésztát meleg helyen legalább egy óráig keleszd. Szedd négy részre, lisztezett deszkán sodord meg, majd fond össze a részeket. Vajjal kend meg a kalács tetejét. Sütőpapíron még egy órát keleszd, majd a tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben süsd meg.
Az élesztőt a kevés cukorral langyos vízben felfuttatjuk, egy mély tálba szórjuk a lisztet, a sót, a tört krumplit, összekeverjük az élesztővel, és annyi langyos vizet adunk hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítjük a kovászt. Az élesztőt a kr.cukorral 2 dl langyos tejbe 20 dkg liszttel elkeverjük, langyos helyen kelesztjük. (Kovászhoz a lisztet mindíg a kimért egész adagból vessz...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA felfuttatott élesztőt összekeverem a tészta többi hozzávalójával, és a robotgéppel legalább 5 percig dagasztom, majd lefedett tálban kb. 1 órát kelesztem. Ezalatt habosra keve...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepesmint fent. Tejsodó: 6dl tej, 20dkg cukor, 6tojássárgája, 3dkg liszt. Tejet feltesszük főni vaniliával. Tojássárgáját a cukorral habosra verjük. Kevés hideg tejjel felöntjük. Tejet...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Könnyű