Megosztom veletek ezt a jól bevált gyors bejglireceptet, mert nem kell keleszteni, csak gyúrom-nyújtom-sütöm. Nagyon hamar készen van. Ezt sütöm már évek óta, és mindenkinek nagyon ízlik. 3 rúd lesz a tésztából.
A tésztához:
1 pohár tejföl (2 dl)
1 pohár sertészsír
2 tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
5 dkg élesztő
kb. 60-80 dkg liszt
A kenéshez:
1 tojás
A máktöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal, stb.
A diótöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot
Előre elkészítjük a tölteléket. A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük pici tejjel, és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni (én nem szoktam főzni), vagy a hozzávalók között felsorolt ízesítőanyagokat is hozzá lehet adni, ki melyiket szereti. Természetes ha diósat és mákosat is készítünk egyszerre, a mák vagy a dió aránya változik.
A tésztához a tejfölt, az ugyanazzal a pohárral mért zsírt, a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, belemorzsoljuk az élesztőt (elkeverjük, feloldjuk benne), végül összegyúrjuk a liszttel. Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük tetszőlegesen. Feltekerjük (ne túl szorosan!), lekenjük tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és már süthetjük is 180°C-ra előmelegített sütőben.
Kiss Imréné Magdi receptje.
1.80 dkg lisztet összegyúrunk a többi hozzávalókkal és hűtőbe tesszük. 2.Másnap a maradék 20 dkg liszttel újra összegyúrjuk. 3.Nagyon vékonyra nyújtjuk és különböző formákra szag...
Elkészítési idő: 60-90 Nehézség: KözepesA tejet melegítsd meg (ne forróra),keverd bele a hozzávalókat a liszt kivételével, majd alaposan keverd ki a masszát! Végül add hozzá a lisztet is, és gyúrd össze! FONTOS: nem k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. 2. Közben kimérjük a lisztet, beletesszük a porcukrot és a sót. 3. Hozzáöntjük az élesztőt, 1,5 dl tejet, a vajat és a tojás...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKb 1 dl cukros tejben felfutattam az élesztőt. Mindent összegyúrtam ,egy viszonylag lágy,nem ragacsos tésztát kaptam. Pihentettem 40 percig,majd kisodortam. Sodortam egy téglalap a...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes