menu

Családireceptkönyv.hu

Rizstej készítése házilag


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A főzés nélküli változathoz
20 dkg rizs
5 dl víz
A főzéssel készült változathoz
25 dkg rizs
7,5 dl víz

Elkészítés:


A főzés nélküli változathoz megmossuk a rizst. Szárazon kávédarálóban megőröljük, vagy az 5 dl vízből elveszünk egy keveset, és késes robotban vagy turmixban azzal együtt péppé daráljuk. Mindkét esetben hozzáadjuk a maradék vizet, és egy éjszakán át állni hagyjuk. Már a darálás után fehéres, opálos vizet nyerünk, amely néhány óra múlva még fehérebbé válik.

Másnap mély edény tetejére tett, dupla gézlappal (gyógyszertárban vásárolható 1 x 1 m mull lapként) vagy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük a vizes rizst. Hagyjuk lecsöpögni, majd a ruhát összefogva a maradék folyadékot is kicsavarjuk belőle.

A főzéssel készült változathoz a rizst átmossuk, majd lábosba öntjük, és a vízzel együtt lassú tűzön főzni kezdjük. A rizs idővel fehérre festi a vizet. Ha már elérte ezt az állapotot, öntsük le róla a rizstejet, és újabb adag (7,5 dl) vízzel kezdjük újra a főzést. Ha megint fehéressé válik a víz, öntsük le, és ismét tiszta vízzel folytassuk a főzést. Ezt nagyjából ötször ismételjük meg, majd ugyanúgy szűrjük le a rizst, mint a főzés nélküli változatnál.

A rizstejet hűtőben tároljuk, de pár napon belül mindenképpen használjuk el!

A megmaradt rizses pép jó lesz sűrítésre vagy tejberizs készítéséhez.

Trükkök, tippek, praktikák:


A tejfogyasztással kapcsolatban szinte naponta változik a tudomány hozzáállása. A tej egyik nap még erő és egészség, másnap szinte már méregként kezelik. Mindenkinek magának kell eldöntenie a saját hozzáállását, mérlegelve a témával kapcsolatos ismereteit, tudását. Manapság számtalan étkezési irányvonal használja a növényi tejeket, sokan allergia miatt száműzik az étrendjükből az állati eredetű tejet. A sokféle elkészítési módból most kettőt mutatok be, amelyek mind a rizsnél, mind a mandulánál alkalmazhatók. Növényi tejet zabból, szójából, búzából vagy olajos magvakból: dióból, mogyoróból stb. is nyerhetünk.

Rizstej készítése házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
CUKKINIS TOJÁSLEPÉNY
CUKKINIS TOJÁSLEPÉNY

Egy serpenyőben az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a cukkinit, de nem sütjük puhára. Közben összehabarjuk a tojást ízlés szerint sóval, ráöntjük a zöldségre, és készre...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Mézes mustáros csirkemell sült zöldségekkel
Mézes mustáros csirkemell sült zöldségekkel

Összetörjük a fokhagymát, a csirkemellet csíkokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a mézet, a mustárt, az összetört fokhagymát és az olajat. A csíkokra vágott csirkemellet belete...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bedő
Pacal pörkölt
Pacal pörkölt

A pacalt megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és sós ecetes vízben feltesszük főni. Ha már puha kivesszük a vízből és nagyon vékony csíkokra vágjuk. Eközben 2 hagymát összevág...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
FELTÉT FŐZELÉKRE, LEPÉNY
FELTÉT FŐZELÉKRE, LEPÉNY

A hozzávalókat összekeverjük. Palacsintasütőben lassú tűzön sütjük fedő alatt. Jól pirítsuk meg.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk