menu

Családireceptkönyv.hu

Hamis kovászos ubi


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kovászolni való uborka
Kaporszár
Fokhagyma gerezdek
Tormaszár
Tannint tartalmazó levél: szőlőlevél, szőlőkacs, tölgyfalevél, meggyfalevél

Víz

Elkészítés:


Az uborkákat megmossuk, a végeit levágjuk, és bevagdossuk.
A fokhagymagerezdeket megpucoljuk.
A tormát meghámozzuk, a szárát pedig 1 cm vékony hasábokra vágjuk.
Elkészítjük a sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
Az összes hozzávalót jó szorosan üvegbe tesszük. A szőlőlevél, meggylevél stb. azért kell, hogy roppanós maradjon az uborka.
Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
2 nap után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.

Trükkök, tippek, praktikák:


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

http://savanew.blogspot.hu/2014/06/hamis-kovaszos-uborka.html

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Ecetes fokhagyma télire
Ecetes fokhagyma télire

Az üvegeket jól mosd és öblítsd el, majd várd meg, míg lecsepegnek és megszáradnak. A fokhagymát szedd gerezdekre, és pucold meg. Régi praktika, hogy könnyebben megszabadulhatsz a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Keresd a Kovi Ubit!
Keresd a Kovi Ubit!

Erről a szakértőket kell kérdezni

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Céklasaláta
Céklasaláta

Alaposan megsúroltam a céklákat, nem vágtam le se a gyökerét, se a szárát. Ha sérül, akkor "elvérzik" kifolyik a szín belőle, sápadt lesz. Miután puhára főtt, megpucoltam, egy cm...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vali féle flakonos kovászos uborka
Vali féle flakonos kovászos uborka

Elkészítési idő: 1/4 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk