Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
90 dkg liszt
1 kávéskanál só
3 evőkanál étolaj
4 dl langyos tej
7 dkg élesztő
1 db tojás
Az egyik töltelékhez:
80 g vanília puding
5 dl tej
20 dkg cukor
18 dkg margarin
A másik töltelékhez:
80 g csokoládé puding
5 dl tej
18 dkg cukor
3 evőkanál kakaópor
25 dkg margarin
A tetejére kenéshez:
1 db tojássárgája
Tészta:
Az élesztőt 2 kanál cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, az olajat és jól összegyúrjuk.
Az 1 tojásfehérjét felverjük kemény habbá és jól beledolgozzuk a tésztába.
A tésztát langyos helyen, letakarva megkelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A csoki pudingport, a cukrot, kakaóport és a tejet összefőzzük. (mint mikor pudingot készítünk) Ha már besűrűsödött, levesszük a tűzről és még forrón gépi habverővel beledolgozzuk a margarint. Ezután félretesszük kihűlni. A vanília pudinggal is ugyanígy járunk el, a végén ezt is lehűtjük.
A megkelt tésztát 4 cipóra osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, pudinggal megtöltjük és felcsavarjuk.
2 cipót csokikrémmel töltünk meg.2 cipót vanília krémmel töltünk meg. Felcsavarjuk, mint a beiglit.
Kettesével összefonjuk a tésztákat, így 2 kalácsot kapunk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. A tepsiben még fél órát kelesztjük, majd megkenjük tojássárgájával. Az oldalát villával megszurkáljuk, hogy később ne repedezzen meg.
Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 45 percig sütjük. (mindenkinél más a gázsütő, ezért inkább végezzünk tűpróbát). Figyeljük, ha nagyon sülne a teteje, sütőpapírt tegyünk rá. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd konyharuhára fordítjuk és a sütőpapírt lehúzzuk róla. Visszafordítjuk a kalácsot és éles késsel deszkán szeleteljük.
Először a pudingot kell megfőzni és még melegen belekavarni a túrót. Miközben a massza hűl, többször keverjük meg. Keverőtálba tesszük a tészta hozzávalóit, és sima tésztává da...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítjük a kovászt. Az élesztőt a kr.cukorral 2 dl langyos tejbe 20 dkg liszttel elkeverjük, langyos helyen kelesztjük. (Kovászhoz a lisztet mindíg a kimért egész adagból vessz...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztottam, s a fehérjét kemény habbá vertem s félre tettem. A tojássárgáját a kétféle cukorral habosra kevertem, majd hozzá adtam a vizet és az olajat. A végén k...
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: Könnyű~A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 30 percig hagyom kelni, fedeles tálban. ~Deszkára borítom, megfe...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes