Hozzávalók kb. 20 x 20-as tepsihez:
500 g zsíros túró, 200 ml 20%-os tejföl, 1 citrom héja és leve, 2 evőkanál búzadara, 100 g cérnametélt, 1 dl habtejszín, 2 csomag vaníliáscukor, 2 evőkanál kristálycukor, 50 g áztatott mazsola, 4 tojássárgája, 50 g vaj (nem margarin!), 1 csomag rétestészta, 2 evőkanál olvasztott sertészsír.
A mazsolát beáztatjuk, a cérnametéltet kifőzzük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a túrót, tejfölt, tejszínt, búzadarát és az olvasztott, de nem forró vajat. Mikor a cérnametélt kihűlt, hozzákeverjük a krémhez, belereszeljük a citrom héját, hozzáöntjük a citrom levét, a lecsepegtetett mazsolát és félretesszük.
Közben a tepsit kibéleljük sütőpapírral és elkezdjük rétegezni a réteslapokat. Négy lap kerül az aljára és négy a tetejére. Minden lapot megkenünk olvasztott zsírral, így rétegezzük egymásra. Mikor elkészültünk az alsó négy lappal, ráöntjük az addig félretett masszát, majd a felső négy réteslap sor következik. A tetejét megkenjük maradék zsírral vagy vajjal és megszórjuk kristálycukorral. Előmelegített sütőben kb. 40 percig, 180 fokon sütjük.
Baracklekvárral, kompóttal, esetleg vaníliasodóval még langyosan tálaljuk.
Régi, hagyományos édesség, a kolozsvári Darvasné Marika receptje alapján!
Vegyünk elő egy porcelán piteformát és vajazzuk ki, majd tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt 160 Celsius fokra alsó-felső sütésen. Az összes hozzávalót tegyük a robotgép üstjébe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, aztán hozzáadom a vanília aromát. Negyedelem a diókat (lehet kisebb is) és finoman a habba forgatom. Két teáskanál segítségével kis h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egész tojásokat a cukorral nagy sebességgel nagyon sokáig habosra keverjük. Még a legjobb géppel is kell legalább 10 percig keverni, minél tovább, annál finomabb lesz. Amíg k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű♥ TÉSZTA: Melegítsünk egy mélyebb edényben 250 ml vizet, dobjuk bele a vajat és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, gyors mozdulatokkal keverjük bele a lisztet. Tegyük vissza a tűzr...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes