fél csésze zabpehely (egy csésze 2,5 dl)
fél csésze forrásban lévő víz
50 dkg finomliszt
2 dl sűrű joghurt vagy aludttej
1 dl víz
2 tk. só
0,5 dl olaj
1 kisebb tojás
2, 5 dkg friss élesztő
A fél csésze zabpelyhet leöntjük a fél csésze forró vízzel, elkeverjük és félretesszük addig, amíg teljesen kihűl.
Dagasztógép táljába mérjük a joghurtot, hozzáadunk 1 dl vizet, beletesszük a kihűlt zabpelyhet, a lisztet, a sót, az olajat, a tojást, majd a tetejére morzsoljuk az élesztőt. A dagasztógép alacsony fokozatán összeállítjuk a tésztát, 5 perc után magasabb fokozatra kapcsoljuk és további 15 perc dagasztással alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha szükséges adhatunk még hozzá kevés vizet.
Amikor a dagasztással végeztünk a tálat letakarjuk és 45 percig érleljük a tésztát. Ezután kiütögetjük belőle a levegőt, majd kitesszük a deszkára és 9 egyforma darabra osztjuk. Lisztezett kézzel gombócokat sodrunk belőlük, majd egy ruhával letakarva 10 percig pihentetjük. Közben egy nagyobb sütőlemezre sütőpapírt borítunk.
A pihentetett tésztákból zsemlét formázunk és a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. Ismét letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Finoman belisztezzük a kezünket és a megkelt szemléket óvatosan ellapítjuk. Amikor kész vizet permetezünk rájuk, megszórjuk mindet zabpehellyel és a tepsit a forró sütőbe toljuk. Kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük a zabpelyhes bucikat. Végül rácsra tesszük őket hűlni.
Szendvicset csak akkor készítünk, amikor teljesen kihűltek.
1. langyos vízbe a sót belekeverjük 2. élesztőt az ujjunkkal belekeverjük, szétnyomva azt 3. liszt 4. gyúrás min. 10 percig 5. kelesztés min. 1 óra, innen akár 3 napig is állha...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KözepesA kovászt 8 órával a sütés előtt frissítjük. A liszteket és a vizet a dagasztógép keverőtáljában összedolgozom, majd fél órát pihentetem. Utána hozzákeverjük a kovászt és ezzel tov...
Elkészítési idő: 15 óra Nehézség: KözepesA receptet kenyérsütőgépben készítjük el. - Program: alap - Szín: alap
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsömlét bevagdosom mélyen mindkét irányból 1x1 vagy 1,5x1,5 centis kockákra,de nem az aljáig. Megpirítjuk a bacont, majd a résekbe dugdossuk a sajtokat és a bacont. A zsírban fok...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes