3 kg liszt, 30 dkg cukor, 12 dkg zsír vagy vaj, 6 dkg élesztő, 3 tojás, 1,5 dl tejföl, 18 dl tej, 3 teáskanál só.
Az élesztőt megfuttatjuk, majd a langyos hozzávalókkal dagasztjuk fél óráig, a vajat csak a dagasztás végén tesszük bele. Egy órát pihentetjük, majd kiszaggatjuk, ismét 1 órát pihentetjük. Tojással megkenjük és előmelegített sütőben sütjük. 160 °C-on 40' kevés volt, tehát ettől magasabb hő, vagy több idő kell.
160 °C-on 40' kevés volt, tehát ettől magasabb hő, vagy több idő kell. Nagy kerek kalács és nagy szögletes kalácsnak.
1,5 kg lisztből 6 rúd lesz.
1 kg lisztből, 50dkg túróból, 24 túrós bukta és 13 kis csiga lesz.
Az élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzá adom a pici sót, felfuttatott élesztőt s tojások sárgaját és langyos tejjel bedagasztom,,,kalács tészta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÁllítólag az igazi kalácsot nem szabad géppel dagasztani. Nagynéném erre csak annyit mondott indokként, hogy régen sem volt gép. Szóval kézzel. Első lépésként a vajat olvasztottam...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKINEK MILYEN KALÁCS RECEPTJE VAN AZZAL ELKÉSZÍTVE ...MIVEL RENGETEG KALÁCS RECEPT VAN ÉS MINDENKI MÁSRA ESKÜSZIK...EZÉRT MOST RECEPTET NEM ÍROK...A FANTÁZIA SZAB HATÁRT A FORMÁZÁSR...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. 10 dkg rámát habosra kavarunk 10 dkg cukorral, majd egyenként hozzákavarunk 3 db tojássárgáját. 2. Beleöntünk még 2 dl tejet, pici sót, és 3 dkg langyos tejben felfuttatott...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű