Hozzávalók:
3 ek. tejföl,
8 dkg porcukor,
3 tojássárgája,
18 dkg margarin,
1 cs. sütőpor,
30 dkg liszt,
Töltelékhez:
4 ek. baracklekvár,
15 dkg porcukor,
6 db alma,
40 dkg darált mák,
1 citrom reszelt héja,
Tetejére:
4 tojásfehérje,
15 dkg porcukor,
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a sütőporral, a porcukorral, majd beledolgozzuk a tejfölt és a tojássárgáját. Rugalmas tésztává gyúrjuk, majd hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot összekeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a reszelt almával és a lekvárral. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30×40 cm-es nagyságúra nyújtjuk, vajazott tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig elősütjük. Ezután rákenjük a mákos tölteléket és még kb. 20 percig együtt sütjük. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük a porcukorral, a mákos tölteléket leszórjuk kevés zsemlemorzsával, majd rákenjük a habot, és visszatoljuk a sütőbe kb. 20 percre, 60 fokon szárítjuk. Vizezett késsel szeleteljük, ha kihűlt.
Kezdjük azzal, hogy elkészítjük a margarint. Ha nincs leveles margarinunk, amit húzó margarinnak is hívnak és általában nagy tételben lehet kapni (szóval kis háztartásokban nem his...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézElkészítés: 1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a cukrokat, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojások hozzáadásával összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. (Az a jó, ha picit ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat a lekvár és a porcukor kivételével gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap nyújtjuk, szaggatjuk, és 180°C...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőtte való nap meleg kályha közelébe állítjuk a fánkhoz szükséges kellékeket. Másnap a lisztet melencébe (veidling) tesszük és az élesztőt egy kis cukros, langyos tejben előbb meg...
Elkészítési idő: 3-4 óra Nehézség: Nehéz