500 g lasagne tészta
20 dkg parmezán sajt
a raguhoz:
1 kg darált hús (felesben marha és sertés)
10 dkg baconszalonna
2 fej közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagyobb sárgarépa
400 g sűrített paradicsom ( 6 ek)
2,5 dl tej
só, bors
majoranna
bazsalikom
a besamelhez:
7,5 dkg vaj
7,5 dkg liszt
9 dl tej
só, bors
pici szerecsendió
A felkockázott szalonnát és az apróra vágott hagymát megpirítom, majd hozzáadom a finomra reszelt sárgarépát, a darált húst, és együtt pirítom tovább. Fűszerezem sóval, borssal, majoránnával, bazsalikommal. Belekeverem a paradicsompürét, felöntöm a tejjel és lefedve készre párolom.
A besamelmártás elkészítéséhez felolvasztom a vajat egy közepes serpenyőben, hozzáadom a lisztet, kevergetem, kicsit pirítom együtt. Folytonos keverés mellett lassan, adagonként hozzáadom a tejet, felforralom, míg a szósz kissé besűrűsödik. Végül ízesítem sóval, szerecsendióval.
Egy normál méretű tepsi vagy hőállótál aljára egy kis ragut kenek, erre rakom az első sor tésztát, rá besamelmártás, majd újból ragu (erre egy kis reszelt sajtot is szórhatunk), tészta, besamel, addig ismétlem míg az alapanyagok elfogynak. Felülre tészta, rá besamel kerüljön. 200 fokos sütőbe rakom és kb. 20 percig sütöm, utána a sütőből kivéve ráreszelem a sajtot, majd ezt is 10-15 perc alatt rápirítom.
A hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk majd a zsíron megdinszteljük. Mikor félig megvan, hozzáadjuk a feldarabolt sertésoldalast és lassú tűzön, lefedve, együtt pároljuk tovább....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karalábékat az erre alkalmas (dinnyegolyózó!) eszközzel kivájjuk, a közepüket félretesszük, felkockázzuk és sós vízben feltesszük főni. Fedő alatt puhára főzzük. A kivájt karaláb...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: Könnyű1.Zsíron megpirítjuk a felkockázott hagymát, fokhagymát a borssal és köménnyel. 2. Rádobjuk a darabolt csülköt, és megpirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, ös...
Elkészítési idő: több, mint 2 ór Nehézség: Könnyű◾️A húst vágjuk kisujjnyi vastag szeletekre és kicsit klopfoljuk ki. ◾️Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. ◾️A páchoz öntsük egy tálba az olajat, adjuk hozzá a mustárt, a présel...
Elkészítési idő: 3,5 óra + pihen Nehézség: Könnyű