80dkg liszt
2tojás+1 a lekenéshez
15dkg margarin,vagy 10dkg kacsazsír
5dl tej
4ek cukor
5dkg élesztő
1 kiskanál só
Töltelék:birskörte sajt,vagy birsalma sajt
alma
darált dió
Az élesztőt felfuttatjuk 2dl langyos tej és 1ek cukor keverékében.
Közben kimérjük a hozzávalókat.A liszt közepébe fészket képezünk,beletesszük a maradék cukrot,a két tojást a felfutott élesztőt,a sót a liszt szélére szórjuk.Hozzáöntjük a maradék langyos tejet,és jól összedolgozzuk.
Utoljára a zsiradékkal is bedagasztjuk,és letakarva duplájára kelesztjük.
Kb 6mm vastagra nyújtjuk,és 10-12cm átmérőjű köröket szaggatunk.A körök két oldalán bevágást ejtünk(lásd a mellékelt ábrán),
majd megtöltjük egy darabka birs sajttal,vékony cikkekre vágott almával,és megszórjuk darált dióval.
A bevágások által képződött füleket áthúzzúk egymáson,és egy kicsit a tészta oldalához tapasztjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,tojással lekenjük,10percet pihentetjük,és 180fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.Porcukorral meghintve tálaljuk.
A lisztet beleszitálom egy tálba. A közepébe mélyedést készítek, ide beleöntöm a tejet, vizet, cukrot és belemorzsolod az élesztőt. Az olvasztott margarint mellé öntöm. Kicsit váro...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt. Összekeverem a nedves alapanyagokat, és fokozatosan hozzáadom a sóval elkevert lisztet. A tésztát addig dagasztom, amíg sima, e...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűCukros tejben futtattam az élesztőt. A tojást a vajat ,a liszttel elmorzsoltam. Ha még szükséges egy kevés langyos vízzel pótolni szoktam,hogy a tészta megfelelően összeálljon....
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: NehézA lisztben jól el kell dolgozni a felfuttatott élesztőt, sót, zsírt és tejfölt. Kinyúlt, szaggat, megtölt bármilyen lekvárral. ~180°C-on sül 15 percet ( de úgyis látszik ha szépe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű