350 g búzaliszt (BL55)
250 ml 2,8%-os tej
25 g élesztő (friss)
1 teáskanál só
1 kávéskanál kristálycukor
25 g vaj (olvasztott)
Lekenni
1 evőkanál 2,8%-os tej
A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet majd jól kidolgozzuk, dagasztjuk. (Nekem plusz 35 g lisztet vett még fel, mert ugye nem minden liszt egyforma).A kész tésztát két részre osztjuk.Az egyiket kerek lappá nyújtjuk, majd elvágjuk 4 részre (félbe, és a felet is félbe).Egyesével vékony háromszöggé nyújtjuk.A szélesebbik felétől szorosan feltekerjük, úgy hogy a hajtás alulra kerüljön. (Nem érdemes nagyon szélesre csinálni maximum 1 arasznyira legyen széles, mert ha ettől hosszabb, akkor vékonyka marad a kifli.)Sütőpapíros tepsire tesszük a kész kifliket.A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (alsó, felső sütés) amíg belemelegszik a sütő annyi kelesztés pont elég ennek a kiflinek. Ha ez megvan, akkor a kifliket lekenjük tejjel és mehet a sütőbe kb. 20 percre, míg szép pirosra sülnek.
1 dl cukorral elkevert, langyos folyadékban felfuttatjuk az élesztőt. Közben a liszteket összevegyítjük a répával, hozzászórjuk a zabkorpát, a krumplipelyhet és a sót. Beletesszük...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA száraz hozzávalókat vegyítsük el. A forralt vízben oldjuk fel a zsíradékot, adjuk hozzá a citromlevet és öntsük lassan a liszthez, közben kevergessük. Gyorsan megduzzad az eg...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEzekből egy sűrű galuska tésztát keverek, majd az alaposan kivajazott és maggal megszórt sütőformába öntöm, egyenletesen eloszlatom, és a tetejét is megszórom maggal. Kb 40-50 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTetejét egy egész kissé felvert tojással megkenni.A tésztát simára gyúrjuk,egy órát kelesztjük,zsemléket formálunk és fél órát kelesztjük,majd megkenjük vízzel kevert tojással és k...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes