menu

Családireceptkönyv.hu

Savanyú káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 kg gyalult káposzta,
2 l víz,
6 dkg só,
kapor,
csombor,
2-3 darab babérlevél
2 dkg szemes bors,
1 csöves paprika (esetleg csípős erős paprika),
5 dkg pirított fehér kenyér vagy zsemle.

Elkészítés:


Tömött fejű fehérkáposztát vásárolunk. A külső, törött, szennyezett levelektől megtisztítjuk, megmosni nem kell. A káposztát félbevágjuk, meggyaluljuk.
A vizet sóval, borssal felforraljuk, 6-8 percnyi forralás után a nagyon tiszta, ép zománcú tálba tett káposztára öntjük, jól átkeverjük.
A fűszernövényeket megmossuk, leforrázzuk, jól lecsurgatjuk és egy (kb. 5 l-es) uborkásüveg aljára tesszük.
A langyosra hűlt káposztát levével együtt az üvegbe rakjuk, ráhelyezzük a félbevágott, megpirított zsemlét vagy pirított kenyeret, a megmosott csöves paprikát.
Lefedve vagy tiszta ruhával lekötve 21- 24 C°-os hőmérsékleten tartjuk, 4-5 nap múlva fogyasztható.
Eltávolítjuk róla a zsemlét, a levét átszűrjük, visszaöntjük a káposztára és hideg helyen tartjuk. Levéből kitűnő korhelylevest is készíthetünk.
Míg a káposzta erjesztését legcélszerűbb 21-24 C°-on végezni, addig a tárolás –2 és 4 °C-os hőmérsékletet kíván.

Savanyú káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Hordós vegyes savanyú
Hordós vegyes savanyú

A borként és a na.benzoátot egy kevés vízzel simára keverem. Elkészítem a fent említett alaplevet, beleöntöm a tartósítót. Majd elkezdem belerakni a zöldségféléket. Lezárom a hordó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Káposzta saláta
Káposzta saláta

1. A káposztát vékony metéltre vágjuk, a hagymát szintén, besózzuk és egy éjszakát vagy legalább 2-3 órát állni hagyjuk! 2. Megcsináljuk a saláta levet: víz, 1-2 kanál ecet (10...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Uborka hidegen Vali módra
Uborka hidegen Vali módra

Üvegek sterilizálása az én módszeremmel: Az üvegeket én úgy szoktam kifőzni, hogy egy nagyobb lábosban vizet forralok, de mielőtt beleraknám az üvegeket, azokat a csapból jövő fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Csalamádé
Csalamádé

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A káposztát vékonyra csíkozzuk, az uborkát és a répát uborkagyalunk vékony karikára gyaluljuk, a hagymát fél karikára vágjuk. Egy tálba...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk