menu

Családireceptkönyv.hu

Piskóta recept


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A klasszikus alaprecept:
1 tojás + 2dkg cukor + 2-2,5dkg liszt
Ebből szorzással tetszés szerinti mennyiséget számolhatunk.
Tortakarika (23 cm-es) alaprecept:
Tojás:7 db
Cukor:14 dkg
Liszt:15 dkg
Csokoládés tortakarika:
Tojás:7 db
Cukor:14 dkg
Liszt:12 dkg
Kakaópor:3 dkg
Diós tortakarika:
Tojás:7 db
Cukor:14 dkg
Liszt:12 dkg
Darált dió:3 dkg
A hozzáadott ízesítő anyag határozza meg a tészta jellegét. Mindig a kiindulási recept lisztmennyiségéből számoljuk le a hozzáadott ízesítő anyagot!

Elkészítés:


1. A fertőtlenített tojásokat kettéválasztjuk.
2. A lisztet megszitáljuk.
3. A sárgájákat a cukor 2/3 részével kihabosítjuk.
4. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot, és teljesen habbá verjük.
5. A tojásfehérjehab 1/3-ad részét fakanállal lassan hozzákeverjük a sárgájás habhoz, teljesen elkeverjük.
6. Utána a tojásfehérjehab maradék 2/3 részét is hozzákeverjük.
7. Az összekevert habba óvatosan beleforgatjuk a szitált lisztet.
A kész tésztát kikenhetjük lapnak vagy tehetjük tortaformába (23cm-es) is.
Ha tortaformába töltjük, mindig homorú alakúra húzzuk ki a tésztát, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tortakarika150-160C’-on
Vékony lap160-180C’-on
Mindig 2 ütemben süssük a tortakarikát! Először 10-15 percig magasabb (160-170C’), azután alacsonyabb (150C’) hőmérsékleten, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg.
A kisült tortakarika tetejét kézzel óvatosan megnyomkodva ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a piskóta. A sületlen tésztának jellegzetes „zizegős” hangja van.
A sütőből kivett tortakarikát ráfordítjuk egy rácsra ami alulról szellőzik és azon hagyjuk kihűlni.
Ha lapot sütünk akkor vagy közvetlenül kenhetjük vajazott sütőlemezre, vagy sütőpapírra is.
Fontos!
1. Óvatosan forgassuk össze a habokat nehogy összetörjenek, mert akkor lapos lesz a piskóta.
2. Mindig jól keverjük el a lisztet hogy ne legyen „lisztcsomós” a végeredmény.
3. Figyeljünk a sütési hőfokokra, mert hideg sütőben lapos, szalonnás lesz, meleg sütőben viszont megég a tészta.
4. Az elkészült tésztát egyből tegyük a sütőbe, ne várjuk meg amíg összeesik.
5. A sütés első szakaszában ne nyitogassuk a sütőajtót, mert „megfázik”, összeesik a tészta.
Ízesítő anyagok:
kakaópor,
olajos magok ( dió, mogyoró, mandula, stb.)
citromhéj
kávé
fűszerek

stb.

Piskóta recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Nyers málna süti by Monika Ollé Lunák
Nyers málna süti by Monika Ollé Lunák

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Epres túrótorta Miklósi Tamásné konyhájából
Epres túrótorta Miklósi Tamásné konyhájából

hozzávalók / 12 adag Tészta 6 db tojás 6 ek cukor 1 dl napraforgó olaj 1 csomag sütőpor 4 púpozott ek finomliszt Krém 500 g tehéntúró...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kefírtorta gyümölcsös
Kefírtorta gyümölcsös

1/2 liter kefirt addig melegitjuk amig a csomag zselatin el nem olvad teljesen, amikor kész összekeverjük a többi hozzávalóval formába öntjük hűtőbe rakjuk néhány óra alatt megszil...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Ganache
Ganache

A tejszínt forraljuk fel, majd keverjük simára benne a csokoládét. Ez a mennyiség elegendő a torta betöltésére, és a későbbi áthúzására is. Tehát, ha langyosra hűlt a ganache, akko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk