menu

Családireceptkönyv.hu

Somlói revolúció (Az ország tortája 2014)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A dió grillázshoz:

20 dkg dió
2-3 evőkanál kristálycukor
A grillázsos tésztához:
6 db tojásfehérje (145 g)
4 db tojássárgája (60 g)
5 dkg porcukor
2 dkg liszt
8 dkg dió grillázs (ledarálva)
3 dkg dió (apróra vágva)

A étcsokoládés mousse-hoz:

17 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 tojássárgája (kb. 50 g)
5 cl rum (vagy 1 evőkanál rumaroma)
1 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 g zselatin (por)
3,5 dl habtejszín (30%-os)

A narancszseléhez:

2 dl frissen facsart narancslé (vagy 100%-os narancslé)
1 narancs reszelt héja
5 dkg porcukor
10 g zselatin (por)

A fehércsokoládés mousse-hoz:

17 dkg fehér csokoládé
3 db tojássárgája (50-55 g)
1 evőkanál porcukor
2 teáskanál vanília-aroma
3,5 dl habtejszín (30 %-os)
5 g zselatin (por)

A csokoládé ganache-hoz:

10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
1 dl habtejszín

Elkészítés:


Kb. 20 dkg durvára vágott dióhoz keverjünk 2-3 evőkanál kristálycukrot, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk aranybarnára. Ezután öntsük ki egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, diódarálón daráljuk le a grillázst.

A grillázs tésztához a ledarált dió grillázst keverjük össze a liszttel. A diót éles késsel, vágjuk kisebb darabokra. A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dió grillázsos-lisztes keveréket. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverőkanállal apránként keverjük hozzá a masszához. A tortaformát kenjük és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát, simítsuk el, szórjuk meg az apróra vágott dióval. Helyezzük előmelegített gőzös sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30 perc alatt készre (én a sütő aljába tettem egy kisebb edénybe vizet, majd légkeverésnél 150 fokon 30 percig sütöttem),

A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát a formában pár percig, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. Ezután béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, majd helyezzük vissza a teljesen kihűlt tortalapot.

Az étcsokoládét tördeljük egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra. A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rummal (vagy rumaromával), majd keverjük hozzá a langyosra hűlt csokoládét. 1 deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez (én kézi habverővel kevertem össze, hogy sima, krémes masszát kapjak).

A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

A narancszseléhez a frissen facsart narancslevet keverjük össze a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, és főzzük 2-3 percig. Ezután szűrjük át egy szűrőn, majd tegyük vissza a tűzre, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. Végül kevergetve hűtsük ki.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük a csokoládékrém tetejére a narancslét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a narancszselé teljesen megdermedjen.

A fehér csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra. A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral és a vanília-aromával, majd keverjük hozzá a langyosra hűtött fehér csokoládét. 1 deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez (én kézi habverővel kevertem össze, hogy sima, selymes krémet kapjak).

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt narancszselé tetejére öntsük rá a csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

A csokoládé ganache-hoz a csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Vegyük le, és állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt, keverjük simára, sűrűbb csokoládékrémet fogunk kapni.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, és kanalazzuk a tetejére a csokoládét, majd egy spatula segítségével simítsuk el egyenletesen. Tegyük vissza a hűtőbe kb. fél órára, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a torta tetején.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, csatoljuk le a tortaformát. Helyezzük tortatálra, majd ízlés szerint díszítsük a megmaradt krémekkel.

Az elkészült tortát éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd felszeletelés után hagyjuk kb. 30 percig szobahőmérsékleten (én azért hagytam tálalás előtt szobahőmérsékleten állni a tortát, mert így a csokoládés rétegek könnyű habosak lettek). Helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd úgy kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


íz világ oldalról

Somlói revolúció (Az ország tortája 2014)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Fanni
New York Cheesecake
New York Cheesecake

A sütőt 160 C-ra előmelegítjük. A sütőpapírt a 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába illesztjük. A kekszet összemorzsoljuk. A vajat megolvasztjuk, a darált keksszel összegyú...

Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Az igazi piskóta -tortákhoz
Az igazi piskóta -tortákhoz

A szoba hőmérsékletű tojásokat szét választjuk. A cukrot megfelezzük.Felét ide,felét oda. Krémesre,szinte fehéredésig verjük a tojássárgájákat.Mindig ezzel kezdjük,mert,ha fordítv...

Elkészítési idő: 1,10perc
Nehézség: Közepes
share
Stefánia torta – nagyon finom, és nem bonyolult elké
Stefánia torta – nagyon finom, és nem bonyolult elké

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzávegyítjük a porcukrot és a sütőport, majd a tejjel és a tojással meggyúrjuk. 6 kis cipóra osztjuk. A cipókat egyenként hosszú rúd ala...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Karácsonyi narancstorta
Karácsonyi narancstorta

A tésztához a tojássárgákat a cukor 2/3-ával 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A narancs reszelt héját és kifacsart levét (kb. 1 dl) + a vizet hozzáadjuk. -> bele sütőpor + lisz...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk