70 dkg liszt /kenyérliszt
2 tk. só
cs aszkorbinsav
250 ml víz
220 ml tej
5 dkg vaj
1 tk. cukor
2 dkg friss élesztő /10 g porélesztő
A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva a többi hozzávalóval együtt dagasztani, közepesen kemény tészta. Azt figyelembe kell venni, hogy a hideg vaj lassabban keveredik el, ezért a folyadék pótlással várni kell kicsit.
Duplájára keleszteni, és 12 egyforma darabokra osztani. Gömbölyíteni, majd 10 percig pihentetni. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodorni, belőlük két részletben. Sodorni kicsit rajtuk, majd pár percig pihentetni, ezalatt a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. Kétféle képen formázható.
1. A formázáshoz először egy laza csomót kötni.
A jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta
alá hajtani és a közepén áthúzni.
Megfordítani a tésztát és a maradék lelógó szálat is átbújtatni.
2. Gömbölyítés után 30 - 40 percig pihentetni.
Formázóval megnyomni /almaszeletelő is jó hozzá, kicsit bevágja/.
A sütés is kétféle lehet:pihenés után 200 fokon 20 -30 perc.
A másik mód: Sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Nylon zacskóval letakarni, nem szorosan,így nem tud a hűtőben kiszáradni és nem is kell túl.
Reggel az egyik tepsi zsemlét lekenni tojással, így kezdeni hideg sütőben sütni, 200 fokon . Addig a másik, tepsi a sütő tetején pihen, hogy a tészta felvegye a szobahőt. Ezeket lekenés helyett alaposan lepermetezni vízzel, megszórni szezámmaggal (mákkal is lehet) és egy másik, tepsit fedőnek a tetejére. /gőzben sülnek /. Nekik elég kb 20 - 25 perc.
.
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfu...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes1. Az egészet egy szép nagy tálban bedagasztom (kb 1/2 órát, kézzel), majd félre teszem. 2. Kb. 5-6 órát kelesztem. Közben még 2-szer átdagasztom (kb. 5-5 perc). 3. Az utolsó da...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőport, a cukrot, adjuk hozzá a tojást, az olajat, a vizet és a sót is, gyúrjunk belőle rugalmas, sima tésztát (kb. 10 perc). Tegyük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk. Hagyjuk picit pihenni, pont elég neki annyi pihenő míg a tölteléket elkészítjük. A bacon szalonnát egy kicsit megpirítjuk. A son...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű